Hoe verpot je een plant?
31 januari 2021
Merk je dat je plant enorm is gegroeid sinds je hem in zijn huidige pot hebt gezet? Of dat je plant ineens niet meer zo lekker in zijn vel (of blad) zit als voorheen? Dan is het misschien tijd om je groene vriend te verpotten. Je ziet ze niet, maar de wortels van je plant kunnen het erg benauwd krijgen als deze te weinig ruimte hebben. Maar het verpotten van een plant is meer dan enkel het overzetten van pot A naar pot B. In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je je plant als een pro kunt verpotten. Daarnaast krijg je wat extra bonus tips om nog langer te kunnen genieten van je favoriete plantjes!
Maar eerst: waarom is een plant verpotten zo belangrijk?
Je denkt misschien: mijn plant doet het prima en de pot is té leuk om weg te doen. Toch is het verstandig om even te bedenken hoe lang je plant al in de pot verkeert. Een plant in een pot moet het natuurlijk met veel minder grond doen dan wanneer deze in de vrije natuur staat, wat betekent dat de wortels ook minder ruimte hebben om op zoek te gaan naar verse voedingsstoffen om te groeien. Daarnaast kunnen de wortels ook simpelweg knel komen te zitten doordat de ruimte om te groeien op is. Hierdoor raken wortels verstrikt. Om te voorkomen dat de plant geen kant meer op kan of zonder de benodigde mineralen komt te zitten, is het dus essentieel om de grond zo nu en dan te verversen en om te kijken of je plantje niet wat meer groeiruimte nodig heeft.
Goed. Nu je dat allemaal weet, ben je vast klaar om te beginnen. Laten we aan de slag gaan.
Stap 1: zoek een goede nieuwe pot
Je verpot je plant meestal niet zomaar. Vaak doe je dit omdat je plant meer ruimte nodig heeft. Dat betekent dus: een grotere pot! Hoeveel groter? Houd idealiter ongeveer 20% groter aan. Dus als je huidige pot 20 cm in diameter is, is de volgende stap een pot van 24 cm in diameter.
Bereid de pot voor op de komst van zijn nieuwe bewoner. Nieuwe potten kun je het beste even goed wassen met zeep en water en daarna goed met water uitspoelen. Zo verwijder je eventuele bacteriën. Een terracotta pot kun je het beste minimaal 24 uur van tevoren goed onder water zetten. Deze zuigen namelijk veel water op. Als je ze vooraf vast onderdompelt, voorkom je dat het later het water van je planten opzuigt en deze hierdoor laat uitdrogen.
Stap 2: zet alle benodigdheden klaar
En wat is dat dan precies? Verse potgrond, hydrokorrels en plantenvoedsel. Goede potgrond is essentieel voor de gezondheid van je plant. Je hebt hele makkelijke kamerplanten die het uitstekend doen als je er amper naar omkijkt, maar er zijn ook planten die heel veel verzorging nodig hebben om in leven te blijven. Naast dat de ene plant meer water nodig heeft dan de ander, is ook de grond waarin je je plant zet ook van groot belangrijk.
Universele potgrond
Wat je het meest tegen zult komen in tuincentra of zelfs de supermarkt, is universele potgrond. Het bestaat voor een groot deel uit kokos en veen. Het is een luchtig soort potgrond dat water goed vasthoudt. Het werkt in principe voor de meeste kamerplanten prima, zeker in combinatie met een handje hydrokorrels en perliet (daarover hieronder meer).
Stekgrond
Jonge planten en stekjes hebben stekgrond (of ‘zaaigrond’) nodig om te kunnen kiemen of wortelen. Stekgrond bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die plantjes in deze jonge fase nodig hebben. Het is ook een heel luchtig soort grond, waardoor je stekje niet gaat rotten door een overvloed aan water.
Perliet
Perliet is een soort vulkanisch gesteente in de vorm van kleine witte kiezels. Je kunt een handje perliet door de rest van je potgrond mixen om deze luchtiger te maken. Het voorkomt dat je potgrond te drassig wordt na het water geven. Een overvloed aan water kan wortelrot veroorzaken, dus een helpende hand om dit te voorkomen is altijd welkom.
Mediterrane grond
Heb jij een plant die oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied komt? Dan is de kans groot dat deze het het beste zal doen in Mediterrane potgrond. Voorbeelden van Mediterrane planten zijn onder andere vijgenbomen, oleanders, olijfbomen en citroenplantjes. Deze planten doen het in de natuur met grond die voor lange periodes erg droog is. Er zit veel klei in de bodem. Deze droge, klei-achtige grond is nagebootst in Mediterrane potgrond. Ook zit er vaak kokos en lava in deze potgrond verwerkt, wat je planten helpt om ziektes af te weren.
Kokos potgrond
Je zult wel denken: kokos is toch een vrucht? Dat klopt, maar de buitenkant van een kokos, die stro-achtige bruine bast, wordt gebruikt om een enorm luchtige potgrond te maken! Kokos potgrond is uitermate geschikt voor een tropische hangplant of kamerplant, zoals een calathea. Die zijn de dichtheid van reguliere potgrond niet gewend en hebben, zeker na het water geven, flink wat moeite met de zware grond om de wortels heen.
Cactus potgrond
Cactus potgrond, wat ook wel potgrond voor vetplanten of succulenten wordt genoemd, is speciaal voor planten gemaakt die van nature een zeer droge grond gewend zijn. Cactus potgrond is zeer droog en zanderig. Hierdoor stroomt water goed door en hebben de wortels van je plant genoeg ruimte om lekker door te groeien.
Bonsai potgrond
Ervaren planten eigenaren weten allemaal hoe ingewikkeld het kan zijn om een bonsaiboompje gezond te houden en te laten groeien. Deze planten zijn enorm teder en vragen veel aandacht en speciale verzorging. Door bonsai potgrond te gebruiken, begin je je bonsai avontuur wel al met een paar streepjes voor!
Heb je de juiste potgrond bij de hand? Geef dan ook nog een uur voordat je gaat beginnen je pot even een ruime hoeveelheid water. Zo kan deze zich voorbereiden op wat er komen gaat.
Stap 3: prepareer je nieuwe pot en je plant
Je gaat nu de nieuwe pot vullen met de juiste potgrond. Begin met een laagje hydrokorrels. Deze zijn goed om overtollig water af te voeren, zodat dit niet in de potgrond van je plant blijft hangen. Plaats daarna een dun laagje verse potgrond op de korrels.
Haal nu voorzichtig je plant uit de oude pot. Dit doe je door de plant met je ene hand te ondersteunen terwijl je met je andere hand de pot én plant ondersteboven houdt. Zo glijdt de plant als het ware uit de pot en hoef je niet te trekken aan de tere wortels. Als je de pot eraf tilt, heb je de ‘kuit’ in je handen. Controleer deze goed op rotte wortels en haal eventuele vervlochten wortels voorzichtig uit elkaar.
Stap 4: verpot je plant
Nu je pot klaar is en de wortels van je plant schoon en gezond zijn, kun je de plant in de nieuwe pot plaatsen. Vul de zijkanten direct aan met verse aarde, zodat je plant goed overeind blijft staan. Duw de potgrond voorzichtig aan en voeg nog extra aarde toe tot de pot gevuld is.
Stap 5: nazorg
De paar weken na het verpotten moet je je plant extra goed verzorgen. Hij heeft immers heel wat meegemaakt. Zet hem niet in de volle zon, maar in half schaduw. En geef je plant regelmatig een scheutje water.
Wanneer kun je je planten het beste verpotten?
De lente is het beste seizoen om je groene vriend te helpen met verhuizen. Waarom? Omdat je plant in de lente in een soort groeifase terechtkomt. Het verpotten van een plant kan voor wat schade zorgen aan de wortelen. Deze schade herstelt een stuk sneller als je plant meer energie heeft, en de meeste energie haalt hij uit warmere temperaturen en veel licht. Daarnaast gaat je plant in de lente dus de hoogte en breedte in, waardoor die extra ruime pot meteen goed van pas komt.
Hoe vaak moet je een plant verpotten?
Een klusje als dit doe je liever niet elke week. Gelukkig is dat ook lang niet nodig. Sommige planten houden het maanden uit in hun pot, zeker als ze er genoeg
ademruimte bij hebben gekregen. Andere planten, vooral kleine stekjes, kunnen enorm snel groeien. Deze verpot je dan ook wat vaker. Hoe vaak je moet verpotten hangt dus puur af van de ‘groeikracht’ van je plant.
Zo, dat was een hoop informatie over een ‘simpel’ klusje als een plantje verpotten. Maar zo zie je maar weer dat, als je wilt dat je plantje het nog jaren goed blijft doen, je hier wel wat tijd en aandacht in moet steken! Succes met het verpotten van je planten!
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.