vrouw mondkapje corona mobiel corona app

Hoe groot is de kans dat je een tweede keer corona krijgt?

Hoewel eerst gedacht werd van niet, is het wel degelijk mogelijk om twee keer besmet te raken met het coronavirus. Maar hoe groot is de kans nou eigenlijk?

Een duidelijk antwoord op deze vraag is er nog niet. Wel zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar de kwestie.

Immuun

Er zijn virussen, zoals het mazelenvirus, die je maar één keer krijgt. Wie besmet raakt, is erna voor zijn hele leven immuun voor de ziekte. Dit werkt ook zo met het vaccin tegen de mazelen, de bof en de rode hond (BMR).

Helaas lijkt het er op dat dit niet geldt voor het coronavirus. Er zijn zelfs al mensen voor de tweede keer besmet geraakt. Toch blijft het onduidelijk of dit uitzonderingen waren.

Andere coronavirussen

Er is nog heel weinig bekend over het nieuwe coronavirus en daarom valt niet te z eggen hoe lang de immuniteit precies duurt. Wel zijn er zes andere coronavirussen die mogelijk aanwijzingen kunnen geven.

Vier van die virussen zijn verkoudheidsvirussen die je misschien weleens hebt gehad. Hiervan is bekend dat ze je maar kort immuniteit kunnen geven. Onderzoeken lieten zien dat sommige mensen zelfs al binnen een jaar weer besmet raakten.

Zeldzaam

Toch denken de meeste deskundigen dat een herbesmetting met een nieuwe coronavirus zeldzaam is. “Bij bekende verkoudheidsvirussen gebeurt het wel vaker dat mensen nog een keer besmet raken”, aldus het RIVM. “Hoe dit precies zit voor het nieuwe coronavirus is nog onduidelijk.”

Het aantal meldingen is volgens het RIVM nog te klein om uitspraken te doen over herbesmettingen. “Het is belangrijk om de onderzoeken in Nederland en internationaal goed te volgen.”

Onderzoeken

Als we vervolgens naar deze studies kijken, zien we dat het vaak gaat over antilichamen. Deze voorkomen dat virussen de cellen binnendringen.

Bij SARS en MERS – die veel op het nieuwe coronavirus lijken – houden de antilichamen mogelijk een jaar of langer aan. Bij het coronavirus lijkt het erop dat de immuniteit op basis van antilichamen al na enkele maanden verdwijnt, concludeerden onderzoekers aan King’s College in Londen.

<2>Witte bloedcellen

Naast antilichamen bestaat er echter ook een afweer op basis van witte bloedcellen: de B- en T-cellen.

B-cellen maken antistoffen tegen een virus aan. Bij mensen die ooit besmet waren met de Spaanse griep zijn 90 jaar later nog van dit soort cellen aangetroffen. Als dit ook voor het coronavirus geldt, zal een tweede infectie in ieder geval milder zijn, aldus de BBC.

T-cellen zijn een ander type witte bloedcellen die ervoor zorgen dat het lichaam meer antilichamen gaat aanmaken. Ook kunnen ze lichaamscellen doden die geïnfecteerd zijn met virussen. T-cellen tegen SARS zijn 17 jaar later nog gevonden.

Muteren

Bovendien kunnen virussen ook muteren. Het coronavirus muteert langzamer dan het griepvirus, waardoor onderzoekers hopen dat je na besmetting voor een langere periode beschermd al zijn.

Conclusie

De conclusie: het is nog niet duidelijk hoe groot de kans precies is dat je opnieuw besmet raakt met het coronavirus. Wel lijkt het erop dat je lichaam zich bij de tweede keer beter kan verdedigen.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images