zwemmen water

Frisse duik nemen? Op déze plekken kan je een boete krijgen

Niets lekkerder dan een frisse duik wanneer het buiten tropisch warm is. Pas wel op wáár je dit precies doet, want op een aantal plekken kan het je duur komen te staan.

Daar waarschuwen verschillende waterschappen voor.

Risico’s

Het zwemmen in rivieren en kanalen wordt steeds populairder, maar op veel plaatsen is het nog altijd verboden. Bij havens, stuwen, aanlegsteigers en bruggen is vaak niet goed te zien dat het water laag staat. Hierdoor kan iemand zomaar op een fiets, in het water gegooid winkelwagentje of ander scherp voorwerp terecht komen wanneer hij/zij in het water springt. “Wat er gisteren niet lag, kan er vandaag ineens wel liggen”, aldus de schappen.

Vaargeulen en veerponten

Bij dit soort bouwwerken is zwemmen dan ook verboden. Dit geldt ook voor vaargeulen en in de buurt van veerponten. Volgens Rijkswaterstaat zijn zwemmers niet opgewassen tegen de stroming. Deze is nog sterker in het geval van laagwater, zoals nu het geval is. Ook kunnen veel schippers de zwemmers nauwelijks zien en grote schepen kunnen niet zomaar uitwijken. Ook kunnen mensen worden meegetrokken in de onderstroom van een passerend vrachtschip.

Boete

Waterschappen zoals Rijn en IJssel gaan de komende dagen extra controleren op mensen die van sluizen, stuwen en bruggen springen.
“Het lijkt misschien stoer, maar het is levensgevaarlijk en ook verboden.” Wie betrapt wordt, kan een boete krijgen van 140 euro.

Wil je weten in welk natuurwater je wél probleemloos kunt zwemmen? Kijk dan op zwemwater.nl, adviseren de waterbeheerders.

Bron: Radar
Foto: Getty Images

Lees ook: zóveel dagen mag je je camper of caravan voor de deur laten staan

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.