Politie waarschuwt voor deze nieuwe manier van phishing

Waarom je elke maand je telefoonrekening moet checken

Controleer jij niet iedere maand je telefoonrekening? Dan kun je daar beter verandering in brengen. Op het internet gaan namelijk klachten rond over mysterieuze extra kosten.

‘Pure oplichting’

Aan RTL Nieuws vertelt Jesse dat hij bij T-Mobile twee jaar lang betaalde voor allerlei spelletjes, terwijl hij deze helemaal niet gebruikte. In totaal werd er 775 euro afgeschreven, gewoon via zijn abonnement. Jesse noemt het ‘pure oplichting’. Hij stuurde de mail naar aanleiding van een artikel van RTL Nieuws dat vorig jaar gepubliceerd werd. Daarin stond dat telefoonmaatschappijen klanten kunnen laten betalen voor diensten van andere bedrijven, zoals games. Veel mensen hebben dat niet in de gaten.

Toestemming geven

Er kan dus zomaar 5 euro per week afgeschreven worden voor een website met spelletjes. Je moet daar als klant toestemming voor geven, maar daar gaat vaak iets mis. Op internet klagen veel mensen dat ze hier nooit toestemming voor hebben gegeven. Het gaat vooral om klanten van T-Mobile. Jesse zag op zijn facturen allerlei vreemde bedragen staan onder het kopje ‘diensten mobiel internet’. Een medewerker van T-Mobile vertelde Jesse dat het gaat om het spelletje Izeplay, maar daar heeft hij nog nooit van gehoord.

Zelf verantwoordelijk

T-Mobile gaat niet in op de zaak van Jesse en vertelt aan RTL Nieuws dat het in ‘meer dan 99,9 procent’ van de facturen goed gaat. Ze benadrukken dat klanten hun facturen iedere maand moeten checken. “Uiteindelijk hebben zij zelf de verantwoordelijkheid voor het gebruik van deze diensten”, aldus de provider. Ze weigeren Jesse zijn geld terug te geven.

Dit kun je doen

Staat er op je factuur iets als ‘Diensten mobiel internet’ of de code FTMSC? Dan betaal je volgens RTL Nieuws voor een dienst. Om te zien om welke dienst het gaat of om het stop te zetten, kun je kijken op payinfo.nl. Om je geld terug te krijgen, moet je contact opnemen met je provider of het bedrijf dat de dienst heeft verkocht.

Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images