Schrik je van: duizenden Nederlanders via hun mobiel bespioneerd door hun (ex)-partner

Duizenden Nederlanders worden online stiekem in de gaten gehouden door hun (ex-)partner. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Duizenden Nederlanders worden online stiekem in de gaten gehouden door hun (ex-)partner. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Onderzoek

Voor het onderzoek bekeek de redactie cijfers van 15 antivirusbedrijven over het aantal stalkerware-infecties in Nederland. Dit betekent dat iemand smartphone is gehackt en geïnfecteerd met stalkerware: hiermee kan iemand je smartphone bespioneren. Denk aan het op afstand inschakelen van je camera en het lezen van WhatsAppgesprekken.

Uiteindelijk kwam naar voren dat het in 2018 nog om enkele honderden infecties ging, maar in 2019 is dit aantal opgelopen naar 6500.

Tienduizenden

Volgens Jornt van der Wiel van Kaspersky is het probleem nog veel groter. Het gaat mogelijk om tienduizenden slachtoffers per jaar. “Heel weinig mensen draaien een antivirusprogramma op hun telefoon dat zo’n infectie herkent, dus we zien maar een fractie van het echte aantal.”

Stalkerware

Met behulp van stalkerware kan iemand de smartphone van een ander overnemen. Zo kan diegene foto’s en video’s bekijken, locaties bekijken en meelezen met WhatsAppgesprekken. Zelfs verwijderde berichten kunnen nog worden gelezen. Wie meer geavanceerde stalkerware gebruikt, is zelfs in staat om op afstand de microfoon en camera in te schakelen.

‘Gevaarlijk’

Door de komst van stalkerware wordt het makkelijker om iemands smartphone te hacken en dat baart experts grote zorgen. “Het is een kant-en-klare manier om iemand te hacken”, zegt Van der Wiel. “En daarom is het zo gevaarlijk.”

Installeren

Meestal kan de stalkerware worden geïnstalleerd doordat de (ex-)partner het apparaat daadwerkelijk in handen kan krijgen. Vervolgens installeert hij of zij een app die op de achtergrond draait en een onopvallende naam heeft, zoals ‘System Update Service’. Vaak helpen stalkerwarebedrijven zelfs om de telefoon te kraken.

Maar hoe kan je stalkerware herkennen? Volgens Paula van den Boom van SafetyNed, een organisatie die slachtoffers van digitaal huiselijk geweld helpt, is dat erg lastig. “In het algemeen geldt: als iemand meer van jou weet dan je met diegene deelt, is er een mogelijkheid dat je wordt bespioneerd.”

Bron: RTL Nieuws

Lees ook: