paaseitjes paasei

Dít gebeurt er met alle niet-verkochte paaseitjes in de supermarkt

De afgelopen maanden vlogen de paaseitjes over de toonbank, maar er worden er ook heel hoop niet verkocht. Wat gebeurt er eigenlijk met deze zakken?

Nou, ze worden in ieder geval niet weggegooid.

Korting

In een interview met RTL Z vertelt Philippe de Selliers, bestuursvoorzitter van Leonidas, dat ze overgebleven producten niet bewaren tot volgend jaar. “De producten gaan naar de factory outlet in Anderlecht en worden daar tegen korting verkocht”, legt hij uit.

Uitverkocht

Tony Chocolonely laat weten een voorspelling te doen met de retailers. “Ons streven is dat we een week voor Pasen zijn uitverkocht”, laat Angela Ursem van Tony Chocolonely weten.

Hebben ze toch iets over, dan gaat dit naar de voedselbank.
“We proberen de producten die we over hebben altijd vóór de feestdagen naar een voedselbank te sturen,” aldus Ursum.

Niet bewaren

De Zwitserse chocoladefabrikant Lindt laat weten de paaseitjes ook niet tot volgend jaar te bewaren. Ook worden ze niet omgesmolten tot andere producten. “We werken met verse producten en de kwaliteit neemt af als de eitjes te lang bewaard worden,” aldus een woordvoerder.

Omsmelten

Andere producenten kiezen er wel voor om de paasproducten om te smelten. Zo laat een winkelmedewerkster van een patisserie in Leek in Beverwijk weten dat de chocolade weer voor producten als gebak kan worden gebruikt.

Ook de Albert Heijn laat weten dat de producten die niet in de winkel terechtkomen, worden omgesmolten. Wel probeert de winkelketen van te voren goed te voorspellen hoeveel er van elk product zal worden verkocht. Overgebleven producten worden afgeprijsd. Hema en Jumbo doen hetzelfde. “Als paasproducten twee weken na Pasen nog niet zijn verkocht, dan worden deze artikelen of gedoneerd aan een voedselbank of uitgedeeld aan klanten”, laat een woordvoerder van Jumbo weten.

RTL Nieuws