coronavirus 1,5 meter

De lente komt eraan: wat voor effect heeft dat op het coronavirus?

Het is officieel lente, en als we de weersvoorspellingen mogen geloven komt er snel warmer weer aan. Wat betekent dit voor de verspreiding van het coronavirus?

Vorige zomer

Als je kijkt naar de cijfers van vorig jaar, zou je denken dat de zomer een positieve invloed heeft op de verspreiding van het virus. Op 29 maart 2020 waren er gemiddeld 469 ziekenhuisopnames per week. Op 12 mei waren dat er 40, en op 7 juli nog maar 3. Vanaf september begon het aantal weer te stijgen.

Niet te veel verwachten

Toch waarschuwt Christian Drosten, een van de bekendste virologen uit Duitsland, dat we niet te veel van het weer moeten verwachten. Dat het aantal besmettingen vorige zomer laag was, had volgens hem vooral te maken met het feit dat besmettingen in het voorjaar onder de kritieke drempel bleven. Dit jaar vreest hij dat er juist meer besmettingen komen in de zomer, zo vertelt hij in een podcast bij het Duitse NTR.

Wanneer kwetsbare mensen zijn gevaccineerd, is de kans groot dat steeds meer mensen versoepelingen willen zien. In het ergste geval kan dit leiden tot 100.000 besmettingen per dag, aldus Drosten. Volgens hem is het effect van het weer maximaal 20 procent reductie.

In warme landen ook verspreiding

Volgens een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waren er afgelopen zomer inderdaad minder besmettingen dan in de winter. Alleen is het nog steeds niet helemaal duidelijk, waar dit mee te maken heeft. Zo zou de temperatuur mee kunnen spelen, maar ook het gedrag van mensen.

Bovendien wordt op de website van het instituut benadrukt dat het virus zich ook heeft verspreid in warmere en zonnigere landen. Ab Osterhaus, viroloog, hoogleraar en directeur van het Research Center for Emerging infections and Zoonoses Hannover: “Er zal ongetwijfeld enige reducerende werking zijn door warm weer, maar absoluut niet voldoende.” In Brazilië verspreidt het virus zich nog altijd razendsnel, ondanks de hoge temperatuur.

Hogere temperaturen

Volgens de viroloog is het wel zo dat hoge temperaturen over het algemeen een positief effect hebben op virussen. “Ventilatie, de wind buiten en luchtvochtigheid spelen een rol. UV-licht maakt het RNA van een virus kapot.”

Alleen is er nog te weinig onderzoek gedaan om over het coronavirus conclusies te trekken. “Het is ook lastig te filteren wat vorig jaar de invloed van de zomer was, en de invloed van de maatregelen. We moeten ons niet rijk rekenen met de zomer.”

Ook het gedrag van mensen, kan een rol spelen, vertelt hij. “Feit is dat mensen in de zomer minder binnen zitten in bedompte ruimtes, dicht bij elkaar.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images