David stopte met het roken van 40 sigaretten per dag: ‘Ik heb 42.048 euro bespaard’

Steeds vaker proberen mensen met behulp van medicijnen om te stoppen met roken. Dat meldt het AD vandaag.

Steeds vaker proberen mensen met behulp van medicijnen om te stoppen met roken. Dat meldt het AD vandaag.

Minder zin

Het gebruik van medicatie door rokers is in de laatste vijf jaar met maar liefst 35 procent toegenomen. Hierbij gaat het om middelen als varenicline, bupropion en nortriptyline, die je alleen met een doktersrecept kunt krijgen. Ze zorgen ervoor dat iemand minder zin krijgt in een sigaret en er minder plezier aan beleeft.

Bijwerkingen

Toch zijn huisartsen nog steeds terughoudend met het voorschrijven van de medicijnen. De reden hiervoor is dat er bijwerkingen kunnen optreden, zoals misselijkheid en stemmingswisselingen. Zij geven dan ook eerst de voorkeur voor begeleiding en middelen als kauwgom en pleisters in het geval een roker om hulp vraagt.

5-7 pogingen

Volgens Marc Willemsen, wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging bij het Trimbos Instituut, heeft een roker gemiddeld 5 à 7 serieuze pogingen nodig om definitief te stoppen. Daarnaast waarschuwt hij dat medicatie niet altijd het wondermiddel is. Ze maken de zin in een sigaret minder, maar de psychische verslaving blijft. “De meeste rokers missen hun rituelen: het opsteken van een sigaretje bij het ontbijt, het kijken naar het kringetje rook of zien hun sigaret als ‘helpertje’ tijdens emotionele momenten”, vertelt hij aan het AD.

40 sigaretten per dag

David Suurland kan erover meepraten. Hij rookte maar liefst 40 sigaretten per dag en probeerde al meerdere keren te stoppen. “Ik rookte van mijn achttiende tot mijn zesendertigste, in de laatste jaren zelfs veertig sigaretten op een dag. Ik vond het heerlijk”, aldus de 44-jarige in het AD. “Ik rookte voordat ik de auto inging, wanneer ik eruit stapte, in de ochtend tijdens het journaal met een espresso en ga zo maar door. De sigaret voelde als een vriendje. Die had ik altijd bij me.”

Tot hij ernstig werd en de arts hem verplichtte om te stoppen. Uiteindelijk hielp medicatie hem om dit doel te bereiken. “Ik kan me vaag herinneren dat ik wel misselijk was, maar na een anderhalve maand – ik bleef gewoon doorroken – was er niks meer aan. (…) Als ik, uitgaande van de huidige tabaksprijs, uitreken wat ik de afgelopen acht jaar heb bespaard is dat 42048 euro.”

Lees het volledige verhaal op het AD.

Lees ook: dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken