Bijzonder: baby’s weten dankzij dít trucje of mensen een hechte band hebben

Bijzonder: baby’s weten dankzij dít trucje of mensen een hechte band hebben

Speeksel uitwisselen doen we in de meeste gevallen liever alleen met mensen die we graag mogen en niet met mensen die we niet goed kennen. Maar wist je dat zelfs baby’s dat weten? Volgens wetenschappers van de Harvard Universiteit gebruiken baby’s en dreumesen het als trucje om te achterhalen wie ze kunnen vertrouwen.

Negen maanden lang groeien baby’s veilig in de buik van hun moeder. Als ze eenmaal ter wereld komen is het dus best even wennen en moeten ze alles nog leren te begrijpen. Onderzoekers ontdekten dat baby’s aan het uitwisselen van speeksel kunnen zien welke mensen een innige relatie hebben. Als twee mensen bijvoorbeeld zoenen, een hapje van een appel delen of uit hetzelfde glas drinken, dan moeten ze wel een hechte band hebben volgens baby’s. 

Experiment

Ashley Thomas, onderzoeker aan de Harvard Universiteit en het MIT (Massachusetts Institute of Technology) voerde een experiment uit. Tientallen kinderen tussen de acht en negentien maanden kregen een filmpje te zien waarin twee actrices en een handpop spelen. Een actrice at een stukje sinaasappel en deed alsof ze het aan de pop gaf. De andere actrice speelde met een bal en gooide die naar de pop. Later begon de pop te huilen en dan keken de baby’s en dreumesen meteen naar de actrice die de sinaasappel had gegeven. Net alsof zij de pop zou gaan troosten. 

Later werd de huilende pop vervangen door een nieuwe pop die op een gegeven moment ook ging huilen. Toen was er geen verschil en keken de kindjes naar beide actrices. 

Lees ook: Dít zijn de populairste babynamen van 2022

Speeksel uitwisselen

We horen je denken: wat als de kindjes dachten dat de ene vrouw gewoon liever was dan de ander, omdat de pop iets lekkers kreeg? Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval was, werd het experiment herhaald. Een actrice moest haar vinger in de mond steken en daarna in de mond van de pop. De andere actrice moest haar voorhoofd aanraken en daarna die van de pop. Ook hier gebeurde hetzelfde: zodra de pop ging huilen richtten de kindjes zich op de actrice die haar vinger in haar mond deed. 

Aangeboren inzicht

Voor baby’s en dreumesen zijn bijvoorbeeld knuffels en emotionele steun signalen dat mensen een hechteVolgens wetenschappers van de Harvard Universiteit gebruiken baby’s en dreumesen het als trucje om te achterhalen wie ze kunnen vertrouwen. band hebben. Het onderzoek laat nu dus zien dat dit ook geldt voor het uitwisselen van speeksel. Dat is belangrijk om te weten, want zo weten kinderen wie ze kunnen vertrouwen en op wie ze kunnen rekenen als ze iemand nodig hebben. Onderzoeker Ashley Thomas denkt dat dit een soort aangeboren inzicht is. Toch kan er ook een andere reden zijn. 

Vies

Christine Fawcett, van de Uppsala Universiteit in Zweden is psychologe en heeft een reactie gegeven op het onderzoek. Volgens haar hebben mensen een ingebouwde afkeer voor het delen van speeksel. Dat vinden we nou eenmaal vies. Alleen bij onze eigen kinderen, geliefden en beste vrienden maken we een uitzondering. Baby’s nemen dat gedrag over nadat ze dat hebben gezien bij andere mensen. 

Tip van de redactie

Sophie de Giraf stimuleert alle zintuigen van de baby. Door het grappige geluidje wordt het gehoor van baby’s gestimuleerd en maken ze kennis met oorzaak en gevolg. Sophie is soepel en heeft vele onderdelen waar baby’s aan kunnen sabbelen en bijten, ideaal voor wanneer de tandjes doorkomen. Voor uitgebreidere info klik op onderstaande button.

Babyspeeltje Sophie De Giraf
Bekijk bij bol.com

Bron: AD
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.