stappenplan financiën inzicht

Alles wordt duurder? Niet met deze gewoontes

Het is tegenwoordig geen nieuwtje meer dat alles duurder wordt. De inflatie ligt op het niveau van de jaren 70. Gemiddeld zijn producten zo’n 9,7% duurder dan een jaar geleden. Er zijn weinig mensen die aan het einde van het jaar een salarisverhoging krijgen van 9,7% of hoger. Dat betekent dat een grote groep qua koopkracht op achteruit gaan.

In dit artikel bespreken we drie manieren om de inflatie van 9,7% om te zetten naar 0%, zonder in te leveren op gemak.

1. Zoek naar aanbiedingen

Het ligt voor de hand om producten niet voor de volledige prijs aan te schaffen. Toch vergeten veel mensen om eerst te kijken naar aanbiedingen. Het internet maakt het makkelijker dan ooit om prijzen te vergelijken. Waar je voorheen meerdere winkels langs moest om de beste deal te scoren, is het nu eenvoudig om alle aanbiedingen in één overzicht te zien. Of het nu gaat om producten die je eenmalig aanschaft (zoals een goede laptop), of producten die je iedere keer opnieuw koopt (zoals tandpasta), vrijwel ieder product is altijd ergens wel in de aanbieding. Op Actuele-Aanbiedingen zie je snel in één overzicht voor jouw favoriete product of deze met korting te krijgen is.

2. Vergelijk TV, mobiel en internet abonnementen

Naast aanbiedingen voor producten, kun je vaak ook besparen op maandelijkse abonnementen. Denk hierbij aan je TV abonnement, mobiele abonnement en internet abonnement. Veel mensen hebben vooral voor hun mobiele telefoon een enorm abonnement waarbij ze niet altijd gebruik maken van de hoeveelheid data of belminuten. Het is dan aan te raden om je abonnement te downgraden, én over te stappen naar nieuwe provider. Het verlagen van je abonnement bij je huidige provider zal vaak een stuk minder schelen. Wanneer je al je abonnementen kunt aanpassen naar je daadwerkelijke gebruik, kun je makkelijk 20-30% besparen.

3. Plan vooruit

Het vooruit plannen van je uitgaven is ook een belangrijke manier om geld te besparen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het is voor kleding aan te raden om dit buiten het seizoen te kopen. Koop je winterjas bijvoorbeeld na de winter en je bikini na de zomer. Hiervoor zul je één seizoen vooruit moeten plannen. Een andere manier is vakanties. Hoewel het lekker is om flexibel te zijn en niet te ver vooruit te moeten denken, kun je ook veel geld besparen door vliegtickets, overnachtingen en een huurauto vooraf te regelen. Begin alvast een jaar tot zes maanden voor je vakantie na te denken over wat je wilt doen. Ook hiermee bespaar je eenvoudig 20% in kosten.
Met deze drie tips is het mogelijk om meer dan 9,7% te besparen. Hiermee houd je meer geld over en zorg je ervoor dat de inflatie minder impact heeft op jouw koopkracht. In plaats van eenmalig de tips in de praktijk te brengen, is het goed om deze bespaargewoontes eigen te maken. Je verandert met deze gewoontes namelijk niet wat je koopt, maar wat je ervoor betaalt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.actuele-aanbiedingen.nl