Placeholder

Bescherm je kinderen tegen de zon

Nu het lekker zonnig is, spelen jouw kinderen vast het liefst heel de dag buiten. Maar hoe bescherm je je kinderen het beste tegen de zon? Vriendin geeft je tips.

Nu het lekker zonnig is, spelen jouw kinderen vast het liefst heel de dag buiten. Maar hoe bescherm je je kinderen het beste tegen de zon? Vriendin geeft je tips.

De zon stimuleert de aanmaak van vitamine D, en dat is een vitamine die kinderen hard nodig hebben. Deze vitamine zorgt namelijk voor de groei van de botten. Maar te veel zon kan op korte termijn leiden tot verbranding en op lange termijn zelfs tot veroudering van de huid en huidkanker. Daarom is extra bescherming tegen de zon, zeker voor kinderen tot 15 jaar, erg belangrijk. Met onderstaande tips bescherm je je kinderen het beste tegen de zon.

Tip 1:
Kies voor een zonnebrandcrème met een zonnefactor van 30 of hoger.

Tip 2:
Laat je kinderen in het voorjaar al wennen aan de zon. Doordat ze wennen aan de zon, ontstaat een verdikking van de huid die natuurlijke bescherming tegen de zon biedt.

Tip 3:
Houd kinderen jonger dan 12 maanden liever helemaal uit de zon.

Tip 4:
De zonkracht is in Nederland het sterkst tussen 12:00 en 15:00 uur, houd dan je kinderen zoveel mogelijk uit de zon.
 
Tip 5:
Laat je kinderen op zonnige dagen zoveel mogelijk in de schaduw spelen. Let wel op: schaduw beperkt de blootstelling aan UV-straling, maar neemt die niet helemaal weg. Ook in de schaduw is het van belang om kinderen in te smeren.
 
Tip 6:
Op een bewolkte dag is het ook nodig om je kinderen te beschermen. Wolken houden de UV-straling niet helemaal tegen.

Tip 7:
Smeer je kind altijd een half uur voordat hij in de zon gaat in, zodat de zonnebrandcrème genoeg tijd heeft gehad om in te trekken. Smeer gevoelige delen, zoals neus, oren, oogleden, nek en witte randjes die onder kleding uitkomen, extra goed in.
 
Tip 8:
Smeer je kinderen iedere 2 uur én elke keer als zij uit het water komen opnieuw in. Doe dit ook als je kind is ingesmeerd met een waterproof zonnebrandcrème. Door spelen, afdrogen en zweten gaat een deel van het product er weer af. Kleding biedt ook bescherming. Geef je kind bijvoorbeeld een zonnehoedje of een pet. Als je kind veel buiten is, laat hem dan niet te lang in z’n blootje of in badkleding rondlopen maar trek hem een T-shirt aan, liefst met lange mouwen.
 
Tip 9:
Haal je kinderen, ook als ze zijn ingesmeerd met de hoogste factor, na maximaal 3 uur uit de zon.
 
Tip 10:
Als je kinderen graag een zonnebril willen, koop er dan een met een CE keurmerk die UV-straling tegenhoudt. Een speelgoedzonnebril zorgt hier niet voor!