blij kind

Weer tijd voor nieuwe kinderschoenen!?

Het is onvermijdelijk dat je kind eens in de zo veel tijd nieuwe kleding nodig heeft. En elke ouder weet dat dit zich niet eenmalig voordoet. Kinderen groeien nou eenmaal snel en als het om schoenen gaat is het wel belangrijk dat ze meegroeien met hun voeten.

Omdat de voeten van kinderen snel groeien, is het dus vaak nodig om een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Ouders proberen vaak te besparen door een maat groter te kopen zodat ze langer meegaan, of door oude schoenen te bewaren voor hun jongere broertje of zusje. Helaas is dit niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van kindervoeten. Daarnaast zijn te grote en versleten schoenen onveilig en moeten ze snel de prullenbak in.

Er zijn ook veel ouders die bij het kopen van (kinder)schoenen hun keuze baseren op uiterlijke kenmerken van schoenen in plaats van naar de kwaliteit en comfort. Want laten we eerlijk zijn, we willen er allemaal modieus bijlopen, ook onze kinderen. Maar puur op uiterlijk oordelen kan ook misleidend zijn. Onze voeten dragen de hele dag het gewicht van ons lichaam waardoor het ontzettend belangrijk is om kwalitatief goede schoenen te kopen, en al helemaal voor je kleintje. Dus, de volgende keer dat je impulsief die schattige paar kinderschoenentjes wilt kopen of een maat te groot om geld te besparen, niet doen! Laat je niet verleiden en kijk eerst naar schoenen die afgestemd zijn op de ontwikkeling van je kind. Maar wanneer weet je wanneer de geliefde kinderschoentjes met pensioen moeten en hoe vind je de juiste schoenen?
Signalen dat je kind nieuwe schoenen nodig heeft
Wanneer weet je precies wanneer je kind een nieuw paar schoenen nodig heeft?

Voeten zijn gegroeid

Het is misschien wat voor de hand liggend maar er is een goede reden om dit alsnog te vermelden. De voeten van volwassenen groeien niet meer en we weten wat ons schoenmaat is. Daarnaast voelen we gelijk, als we nieuwe schoenen passen en willen kopen, of de schoenen goed zitten en niet te groot of te klein zijn. Maar bij jonge kinderen is dat vaak lastig in te schatten. Ze zijn te jong om aan te geven dat de schoenen niet goed zitten, ook omdat de zenuwen bij hun voeten nog niet volledig zijn ontwikkeld waardoor ze het niet kunnen aangeven.

Er zitten gaten in de zolen

Als kinderen buiten spelen kan er natuurlijk schade aan de schoenen ontstaan. Zolen schuren en slijten over de grond waardoor er uiteindelijk gaten aan de onderkant kunnen ontstaan. Bovendien hebben goedkope schoenen vaak ook een mindere kwaliteit waardoor dit sneller kan gaan gebeuren en de voeten niet goed ondersteunen. Daarnaast kan de voering aan de binnenkant van de hiel ook gaan verslijten. Dit soort slijtage kan het gevolg zijn van schoenen die net iets te ruim zitten. Als schoenen iets te groot zijn ontstaat er wrijving waardoor er ook blaren op de voetjes kunnen ontstaan. Hetzelfde geldt trouwens ook voor schoenen die iets te krap zitten. Er zijn talloze redenen waarom kinderen de juiste maat en schoenen zouden moeten dragen en het voorkomen blaren en slijtage zijn daar slechts een aantal van.

Juiste schoenen kopen

De juiste schoenen kopen klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat zijn nou precies de juiste schoenen? Een duimbreedte van een volwassen persoon voor de grote teen, geeft het je kind een gezonde groeiruimte zonder dat hij of zij over zijn of haar schoenen struikelt. Je kind moet het gevoel hebben alsof ze geen schoenen aanhebben.

Invest in the best

De kwaliteit van kinderschoenen maakt het verschil. Een paar kwalitatief goede kinderschoenen is meer waard dan meerdere schoenen van een mindere kwaliteit. Leer is het meest aanbevolen materiaal voor kinderschoenen omdat het de voeten ‘ventileert’ en flexibiliteit biedt. Flexibiliteit in kinderschoenen is ontzettend belangrijk vanwege het feit dat de voeten nog vol in de groei zijn en zich moeten kunnen aanpassen aan de natuurlijke bewegingen van de voet zonder belemmering. Daarnaast moeten kinderschoenen ook voldoende ondersteuning bieden bij de hiel en enkel. De Shoesme kinderschoenen zijn tot in detail afgestemd op de fase waarin jouw kind zich bevindt. Met een uitgebreid assortiment in kinderschoenen zijn de voeten van jouw kleintje in goede handen bij Shoesme.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Shoesme.