Placeholder

Fris gezicht

Veel te hard gewerkt de laatste tijd en eigenlijk een beetje geschrokken van je spiegelbeeld? Vriendin geeft je acht antistresstips die je ogen laten stralen en je doffe huid weer in een fris en fruitig velletje omtoveren!

Veel te hard gewerkt de laatste tijd en eigenlijk een beetje geschrokken van je spiegelbeeld? Vriendin geeft je acht antistresstips die je ogen laten stralen en je doffe huid weer in een fris en fruitig velletje omtoveren!

Lach!

Masseer je gezicht

Lekker slapen

Scrub je stress-vrij

Vocht, vocht en nog eens vocht

Fijn smeren

Bord vol vitaminen

Frisse lucht

1. Lach!

De snelste (en leukste) methode om je te ontspannen is lachen. Door te lachen maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je spieren ontspannen en stress verdwijnt. Tijdens een lachbui zijn de hersenen even uitgeschakeld en kun je niet meer denken. Vandaar dat je je zo lekker relaxed voelt na de slappe lach. Lachen wordt ook wel eens ‘innerlijk joggen’ genoemd, omdat er tijdens een flinke lachbui maar liefst tachtig spieren aan het werk zijn. Dit verklaart die rode kleur die je na het lachen hebt. Kortom: lachen werkt ontspannend en stressverminderend, en daar word je mooier van!

2. Masseer je gezicht

Een ontspannende gezichtsmassage doet wonderen voor een gestreste huid. Strijk met je vingertoppen van het midden van je voorhoofd naar de zijkanten. Zet hierna je vingertoppen boven aan je neus, bij de aanzet van je wenkbrauwen, en strijk over je wenkbrauwen heen naar buiten toe. Sluit nu je ogen en wrijf over je oogleden. Plaats je vingertoppen naast het topje van je neus en strijk langs je neus, via je voorhoofd naar je slapen en masseer deze. Maak ten slotte met je vingers ronddraaiende bewegingen over je wangen, van binnen naar buiten toe. Op deze manier strijk je als het ware de vermoeidheid weg en je krijgt er een gezonde blos voor terug. Er zijn ook speciale massagerollers te koop, die je bij de gezichtsmassage kunt gebruiken.

3. Lekker slapen

Slapen is niet eenvoudig als je gestrest bent. En dat is jammer, want de huid ontspant en herstelt zich vooral ’s nachts. Gelukkig zijn er wel wat trucjes om goed te slapen. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel en fris is, kijk geen spannende films voor het slapen gaan en drink geen koffie of cola. Een lekker warm bad met ontspannende olie helpt je bij het inslapen. Met een voedende crème profiteert je huid nog meer van haar welverdiende rust. En als je ’s ochtends ‘verkreukeld’ wakker wordt, leer jezelf dan aan op je rug te slapen. Je kunt je wel voorstellen dat het niet bevorderlijk is voor je huid als deze de hele nacht tegen een kussen aangedrukt wordt. Een tekort aan nachtrust kun je trouwens overdag compenseren met een kort hazenslaapje. Breng dan meteen even een masker aan, dan benut je dit middagdutje optimaal. Zet je telefoon uit, trek de slaapkamerdeur achter je dicht en ga lekker liggen. Terwijl jij ontspant, vult het masker het vet- en vochttekort in je huid weer aan met als resultaat een fris en superzacht koppie.

4. Scrub je stress-vrij

Door stress ontstaan er vrije radicalen in het lichaam die je huid vaal en dof maken. Hierdoor lijkt het alsof er een grauwe sluier over je gezicht ligt. Hoe je die weg krijgt? Door te scrubben! Met een scrub of peeling verwijder je snel dode huidcellen en het vuil van je gezicht. Bovendien wordt je huid van een scrubbeurt lekker zacht en raakt zij goed doorbloed, waardoor je gezicht weer een gezonde kleur krijgt.

5. Vocht, vocht en nog eens vocht

Een huid met vochttekort is dof en grauw. Drink daarom veel water, hierdoor blijft je huid soepel, glad en stevig. Ook worden overtollige afvalstoffen sneller afgevoerd als je minstens acht glazen water per dag drinkt. En dat houdt je huid stralend en gezond. Wist je trouwens dat SPA een afkorting is van het Latijnse Sanus Per Aquam, dat ‘gezond door water’ betekent?

6.  Fijn smeren

Een goede gezichtscrème hydrateert de huid, stimuleert de celvernieuwing en voedt haar met fijne ingrediënten zoals vitamines, allantoïne en aloë vera. Door de crème niet simpelweg op je gezicht te smeren maar zachtjes in te masseren, sla je twee vliegen in één klap. Sommige dagcrèmes hebben een extraatje, in de vorm van een parfum waar je vrolijk van wordt of bevatten reflecterende pigmenten waardoor je huid gaat stralen. Er zijn ook foundations die deze reflecterende deeltjes bevatten en je zo een gezonde teint geven.

7. Bordje vol vitaminen

Met alleen smeren en water drinken kom je er niet. De huid moet ook van binnenuit gevoed worden, dus gezond eten is minstens zo belangrijk. Zorg er daarom voor dat je voldoende groente en fruit eet. Deze zitten boordevol vitaminen (vooral vitamine A, B, C en E zijn echte beautyboosters) en antioxidanten die de huid beschermen tegen huidveroudering. Wees ook niet bang om vet te gebruiken, dit is juist belangrijk voor een mooie huid. Vooral de omega-3 vetzuren, die in vette vis zoals makreel, zalm en tonijn zitten, zijn belangrijk om in tijden van stress op je menu te zetten. En niet in de laatste plaats: serotonine en endorfine. Het eten van kip, bruine rijst, rode wijn, tomaten en – heel fijn – chocoladeijs verhoogt het gehalte van deze ‘gelukshormonen’ in ons lichaam. Lukt het je niet om al deze positieve voedingsstoffen uit je eten te halen? De meeste zijn ook als supplement te koop.

8. Frisse lucht

Hét middel tegen een gestreste huid is altijd voorhanden en is nog eens gratis ook: frisse lucht! Tijdens een flinke wandeling door het bos of langs het strand verdwijnen je zorgen als sneeuw voor de zon en krijg je een gezonde blos op je wangen. En daar kan geen make-up tegenop!

Tekst: Astrid Telkamp