Placeholder

Verwen je voeten

Voeten zijn vaak het ondergeschoven kindje. We scrubben, ontharen en smeren, maar we vergeten onze onderdanen. Jammer, want ze zijn met die leuke slippertjes en open schoentjes goed te zien. Extra aandacht voor je voeten is –zeker in de zomer- dus geen overbodige luxe. En daarvoor hoef je niet naar een pedicure te gaan, want met al die fijne voetverzorgingsproducten doe jij het gewoon zelf, in je eigen badkamer.

Voeten zijn vaak het ondergeschoven kindje. We scrubben, ontharen en smeren, maar we vergeten onze onderdanen. Jammer, want ze zijn met die leuke slippertjes en open schoentjes goed te zien. Extra aandacht voor je voeten is –zeker in de zomer- dus geen overbodige luxe. En daarvoor hoef je niet naar een pedicure te gaan, want met al die fijne voetverzorgingsproducten doe jij het gewoon zelf, in je eigen badkamer.

Lekker badderen

Een voetverwenprogramma begint met een weldadig voetenbadje. Vul een teiltje met handwarm water en doe er een voetbruistablet in. Je voelt de vermoeidheid wegbruisen! Na 10 minuten zijn je voeten schoon en heerlijk zacht waardoor overtollig eelt straks eenvoudig te verwijderen is.

Scrubben maar!

Na het voetenbad spoel je je voeten af en maakt ze goed droog. Je voeten zullen nu waarschijnlijk al een stuk beter en zachter aanvoelen. Wil je ze nog zachter? Gebruik dan een speciale scrubcrème voor je voeten. Net als een scrub voor je lichaam of gezicht maak je hiermee de huid van je voeten heerlijk zacht. Doe een beetje scrub of peeling in je handen en masseer het met ronddraaiende bewegingen in de vochtige huid. Spoel je voeten goed af met lauwwarm water en maak ze droog.

Weg met eelt

Met een scrub maak je je voeten lekker zacht, maar voor die ontsierende eeltplekken langs je hielen en tenen is meer nodig. Met een puimsteen verwijder je het eelt langs je hielen en tenen. Hardnekkig eelt vraagt echter om drastischer maatregelen, zoals een eeltvijl. Mocht je je voeten maandenlang verwaarloosd hebben en is het eelt echt te hard om met een puimsteen of vijl te laten verdwijnen, gebruik dan een voetrasp. Ga hiermee wel voorzichtig te werk, je wilt tenslotte alleen het eelt verwijderen, en niet de huid van je voet!

Smeer ze zacht

Nu je voeten schoon, fris en poezelig zacht zijn, is het tijd voor de volgende stap: het insmeren van de voeten met een rijke voetencrème. Ga ontspannen zitten zodat je goed bij je voeten kunt, zonder je in allerlei bochten te moeten wringen. Door de voeten tijdens het inbrengen van de crème tegelijkertijd te masseren, heb je dubbel effect: je voeten worden verzorgd en verzacht door de crème en door de massage is het ook heerlijk ontspannend. Aan sommige voetencrèmes is munt toegevoegd, waardoor je voeten behalve zacht ook tintelend fris aanvoelen. Heb je vaak last van droge voeten, kloven en een gebarsten huid, kies dan voor een crème, die dit soort voetprobleempjes grondig aanpakt. Maak het insmeren van de voeten een vast onderdeel van je lichaamsverzorging. Door je voeten soepel te houden voorkom je het ontstaan van eelt en een droge huid.

Extra verwennerij

Wil je nog een stapje verder gaan met je voeten, verwen ze dan af en toe met een voetmasker. Zeker als je een beroep hebt waarin je veel staat of loopt, kunnen je voeten wel wat extra verzorging gebruiken. Zo’n masker breng je één of tweemaal per week royaal op de voeten aan, waarna je speciale sokjes aantrekt en het masker vijftien minuten laat intrekken. Je voeten zijn nog nooit zo zacht geweest! 

Lak aan!

Om je voeten helemaal slippertjesklaar te maken, krijgen de nagels een trendy kleurtje. Maar niet voordat je de nagels eerst mooi in model gevijld hebt. Net als bij de vingernagels is het mooier en beter als je ze vijlt in plaats van knipt. Met een bokkenpootje duw je de nagelriemen voorzichtig iets terug, want vastzittende nagelriemen belemmeren de groei van de nagels en staan onverzorgd. Zorg ervoor dat je nagels voordat je gaat lakken goed droog en vetvrij zijn. Breng eerst een blanke basislak op de nagels aan. Hierdoor blijft de gekleurde lak beter zitten en het voorkomt verkleuring van de nagels. Een tenenspreider is een handig hulpmiddeltje om ervoor te zorgen dat er geen nagellak op de andere teen terechtkomt. Houd ook wattenstaafjes en nagellakremover binnen handbereik, zodat je lak op de verkeerde plek direct kunt verwijderen. Eindig met een topcoat, die de nagellak beschermt tegen beschadiging en extra glans geeft.

Handige tip

Ben je rechtshandig? Lak dan de nagels van de linkervoet van buiten naar binnen, dus van de kleine naar de grote teen. De rechtervoet lak je van binnen naar buiten. Op deze manier voorkom je dat je de gelakte nagel meteen weer beschadigt. Ben je links, doe hetzelfde dan andersom.

Voetfeiten

Je zet gemiddeld zo’n tienduizend stappen per dag, wat neerkomt op zo’n zeven kilometer. Opgeteld loop je dus maar liefst 185.000 kilometer in je hele leven. Dat is bijna vijf keer de wereld rond!
Teennagels groeien 1,6 tot 3 mm per maand.
De gemiddelde temperatuur in je schoenen is 41°C
Vrouwen hebben vier keer zo vaak voetproblemen dan mannen. Waarschijnlijk komt dat door het dragen van hoge hakken en smalle schoentjes.
Je voeten hebben samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes, die per dag ruim een kwart liter vocht afscheiden.

Tekst: Astrid Telkamp.