
Tips om schermtijd slim én gezond te houden voor je kind
Tekst: Vera Guldemeester
18 mei 2025
Tablets, telefoons, laptops… Schermen zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Maar hoe voorkom je dat ‘even schermtijd’ uitgroeit tot eindeloos scrollen of zeuren om een iPad?
Goed nieuws: je hoeft schermtijd niet volledig te verbannen om het gezond te houden. Met een paar slimme afspraken en realistische verwachtingen maak je er iets van waar jullie allebei blij van worden.
Schermtijd voor kinderen: handige tips
Tip 1: Kwaliteit boven kwantiteit
Niet alle schermtijd is hetzelfde. Een kind dat een half uur reken-apps doet of een natuurdocumentaire kijkt, leert meer dan eentje die een uur doelloos op YouTube rondhangt. Richt je dus niet alleen op hoe lang je kind op een scherm zit, maar vooral waarmee. Stimuleer educatieve apps, creatief spel of interactieve programma’s waar ze echt iets van opsteken.
Tip 2: Maak schermtijd voorspelbaar
Kinderen houden van duidelijkheid. Spreek vaste schermmomenten af (bijvoorbeeld na school of voor het avondeten) en houd je daar zoveel mogelijk aan. Dit voorkomt eindeloze discussies en helpt kinderen leren plannen. Zet eventueel een timer of kookwekker: zo weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Tip 3: Kijk of speel af en toe mee
Samen iets kijken of een spelletje doen maakt schermtijd een stuk socialer. Bovendien zie je dan meteen wat je kind eigenlijk bekijkt of speelt. Tip: laat je kind uitleggen waar het spel over gaat of wat er gebeurt in een filmpje. Zo stimuleer je ook taal en kritisch denken.
Tip 4: Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen doen wat ze zien. Als jij tijdens het eten je telefoon checkt of in bed nog een uur ligt te scrollen, is het lastig om van je kind te verwachten dat hij z’n tablet uitzet. Probeer dus zelf ook schermvrije momenten in te bouwen en benoem dat hardop.
Tip 5: Schermvrije zones = rustmomenten
Maak duidelijke ‘schermvrije’ plekken in huis. Denk aan: de eettafel, slaapkamers of de auto (voor korte ritjes). Zo blijft er ruimte voor échte gesprekken, ontspanning en goede slaapgewoontes.
Tip 6: Leer ze zelf keuzes maken
Uiteindelijk wil je dat je kind zelf leert omgaan met verleiding en afleiding. Praat erover: hoe voel je je na veel schermtijd? Wat zou je ook kunnen doen? Door samen te reflecteren, geef je ze de tools om ook zélf grenzen te leren stellen.
Tip 7: Wees realistisch (en mild)
Soms loopt het uit. Of had je zelf even een drukke dag. Dat is oké. Schermtijd hoeft geen perfect gemanaged project te zijn. Het gaat erom dat je bewust bezig bent en ruimte houdt voor balans.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Famme.nl
Foto: Getty Images
LEES OOK
Uit andere media
Vera Guldemeester
Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.
Meer van Vera