Placeholder

Pompoen: meer dan alleen decoratie

In de herfst zie je ze overal: pompoenen. In Nederland zijn ze vooral bekend als decoratie, maar wist je dat pompoenen supergoed zijn voor je lichaam?

In de herfst zie je ze overal: pompoenen. In Nederland zijn ze vooral bekend als decoratie, maar wist je dat pompoenen supergoed zijn voor je lichaam?

Pompoen is een groente en hoort bij de komkommerachtigen. Het is dus familie van de komkommer, augurk en courgette.

De bekendste pompoensoort is de oranje reuzepompoen, maar er zijn veel andere soorten. In Nederland zijn vooral veel kleinere soorten te vinden, zoals de pattison, winterpompoen en spaghettipompoen.

Het vruchtvlees van pompoenen bevat weinig calorieën, maar heel veel vezels. Dit bevordert je spijsvertering en past in een caloriearm dieet. Ook is het vruchtvlees rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. De oranje pompoen zit vol met bètacaroteen. Dit stofje wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Deze vitamine is goed voor je huid en je ogen.

Niet alleen het vruchtvlees maar ook de pompoenpitten zijn gezond. Deze worden vaak verwerkt in brood en in pompoenpittenolie en ze zijn los verkrijgbaar. Pompoenpitten versterken de blaas en prostaat. Om deze reden worden de pitten vaak ook gebruikt in medicijnen voor een gezonde blaas of prostaat.

In de herfst en winter zijn pompoenen volop te koop. Let er bij het kopen van pompoenen op dat de pompoen stevig is en geen zachte plekken heeft. Je kunt een hele pompoen op een koele, droge plek tot wel 2 maanden bewaren.

Probeer eens deze lekkere pompoenstamppot!