fietsen zadelpijn

Last van zadelpijn? 6x zó kom je ervan af

Als het zonnetje zich weer laat zien, stappen we massaal op ons stalen ros. Maar ja, die verrekte zadelpijn: hoe deal je daar mee? 6 tips!

Zadelpijn

Zadelpijn is een van de meest voorkomende klachten tijdens het fietsen en een verzamelnaam voor allerlei pijntjes tussen en om je benen. Van een pijnlijke druk op je schaambeen en een schrale huid door wrijving tot een doof gevoel in het kruis: maar liefst één op de drie fietsers heeft er regelmatig last van.

Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, ontstaat zadelpijn niet alleen door je zadel, maar ook door je houding, kleding en hoe je fiets is afgesteld. Daarom: zes onmisbare tips als jij de komende tijd de nodige kilometers wil trappen zónder last te krijgen.

1. Kies een zadel dat bij je past

Je denkt misschien ‘joh, een zadel is een zadel, toch?’, maar niets blijkt minder waar. Een goed zadel is een must om zo min mogelijk klachten te krijgen tijdens het fietsen. Is ’ie te zacht? Dan zakken je zitbotjes weg en komt er te veel druk op het perineum – het gebied tussen de anus en de vagina – wat op den duur pijn kan veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je zadel hard genoeg is en je zitbotjes op het breedste deel van het zadel drukken.

Tip: je kunt de afstand van je botjes heel gemakkelijk zelf opmeten: leg een stuk golfkarton op een stevige tafel, ga erop zitten en druk je zitbotjes in het karton. Zo zie je meteen hoe ver ze uit elkaar staan.

2. Stel je zadel goed af

Bij de juiste zithoogte is je knie net niet gestrekt tijdens het fietsen en kunnen je tenen bij stilstand net de grond raken. Komen je voeten op de vloer? Dan staat je zadel dus te laag. Ook een handige check: als je pedalen horizontaal even hoog staan, moet je voorste knie recht boven de as van je pedaal zitten.

3. Neem een goede fietshouding aan

Op de fiets kun je grofweg drie houdingen aannemen: rechtop, (omafiets), licht voorovergebogen (stadsfiets) en diep (racefiets). Door licht naar voren te buigen, is de kans op zadelpijn het kleinst omdat niet al je gewicht op je zadel rust. Maar natuurlijk is het vooral belangrijk dat het voor jezelf comfortabel aanvoelt.

4. Af en toe een break? Gewoon doen!

Probeer niet non-stop op je zadel te zitten, maar ga ook eens rechtop staan. Kan bijvoorbeeld prima bij heuvels en dalen die je tegenkomt. En eh, dat koffietentje waar je langsfietst hoef je heus niet over te slaan. Zo kunnen je billen mooi even rusten.

Lees ook: zóveel calorieën verbrand je met fietsen

5. Ga voor een kekke fietsbroek

Jawel, zo een met een kussentje – oftewel zeem – op je kont. Zorg ervoor dat de zeem goed aansluit op je lichaam zodat de boel niet gaat schuren tijdens het fietsen. Ook belangrijk: draag nooit een onderbroek (ook geen string) onder je fietsbroek. Die kan namelijk gaan schuren, naden kunnen gaan irriteren en het zweet kan niet goed worden afgevoerd.

Tip: was je fietsbroek na iedere rit! Niet alleen vanwege hygiëne, ook omdat zweet de kwaliteit van de broek kan aantasten.

6. Word een echte fiets-pro

Zadelpijn is vervelend, maar je moet vooral even door de zure appel heen bijten. Want hoe vaker je op de fiets zit, hoe minder last je krijgt. Let maar op!

Eerste hulp bij schuurplekken

Tijdens een fanatieke fietstocht voel je vaak niet eens hoe vervelend die wrijving van je zadel is – tot je van je fiets stapt en merkt dat je huid toch geïrriteerd is. Wat doe je eraan?
– Trek je kleding zo snel mogelijk uit na het fietsen en laat je zitvlak goed luchten.
– Strooi wat talkpoeder op de pijnlijke plek.
– Smeer de geïrriteerde plek in met Sudocrem (of antibacteriële lotion als je huid al flink open is).
– Laat de fiets een paar dagen staan of fiets alleenkorte stukken. Zo kan je huid goed helen.

Tekst: malu pesulima
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.