Wennen aan de zomertijd: hier moet je op letten

Wennen aan de zomertijd: hier moet je op letten

Dat het voorjaar is begonnen, is natuurlijk een feestje, maar daarmee begint ook de zomertijd. En die verandering kan je biologische klok flink op zijn kop zetten. Wat kun je doen om zo goed mogelijk aan de zomertijd te wennen?

De overgang naar de zomertijd kan best wel wennen zijn. Volgens Koko Beers, slaapexpert bij de Hersenstichting is het zelfs wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd het beste is voor de volksgezondheid. Dat komt doordat deze tijd het beste bij ons dag- en nachtritme past en de slaap het minst verstoord wordt.

Overgang naar de zomertijd

‘s Winters krijgen we ‘s ochtends meer licht en in de zomer minder avondlicht. Maar voor onze biologische klok is dat ochtendlicht juist erg belangrijk volgens Beers. “Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip. Dit sluit niet aan bij onze werktijden, schooltijden en andere maatschappelijke verplichtingen, waardoor je slaaptekort oploopt.”

Zorg voor daglicht

Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de zomertijd. Het liefst wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Allereerst is het belangrijk om, met name ‘s ochtends, te zorgen voor voldoende daglicht. Begin de dag met een wandeling en ga bij een raam in de buurt zitten als je aan het werk bent. Hierdoor remt je lichaam de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en begin je frisser aan je dag. 

Lees ook: 5 signalen dat je een slaaptekort hebt

Vermijd licht in de avond

Zodra het gaat schemeren krijgt je lichaam het signaal dat het avond is en wordt melatonine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt en dat je makkelijk in slaap valt zodra je in bed ligt. Licht remt de aanmaak van melatonine juist af. Probeer daarom te voorkomen dat je in aanraking komt met licht. Zet je telefoon dus uit, dim de lichten en zorg ervoor dat het goed donker kan worden in je kamer.

Ga op tijd naar bed

Ben jij een avondmens? Dan is de kans groot dat je meer last hebt van het verzetten van de klok dan een ochtendmens. Heb je er moeite mee om op tijd uit bed te komen, dan maakt dat uurtje voor je gevoel veel verschil. Blijf daarom niet te lang op en ga op tijd naar bed. Hier kun je een paar dagen van tevoren al langzaam aan wennen door steeds wat eerder naar bed te gaan en wat eerder op te staan.

Vriendin’s favoriet

Heb je wel eens moeite met wakker worden? Of wil je ontspannen in slaap vallen? De nieuwe DistinQ Wake-Up Light is speciaal ontworpen om een gezond(er) slaapritme te creëren. Met de wekkerfunctie wordt het licht vóór je wektijd geleidelijk sterker; zo word je op een natuurlijke manier wakker. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: Hersenstichting
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.