kruik kokend water

Dit is waarom je nóóit kokend water in je kruik zou moeten doen

Een kruik is heerlijk om jezelf op te warmen of om pijn te verlichten. Toch kan het gebruik ervan ook gevaarlijk zijn als je ‘m niet goed gebruikt.

We leggen uit hoe het zit.

Vermijd kokend water in je kruik

De kans is groot dat je water kookt als je gebruik maakt van een kruik. Dit lijkt misschien onschuldig, maar niets is minder waar. Bij kokend water ontstaat er namelijk waterdamp van 100 graden. Zodra je het water gelijk in de kruik giet en ‘m sluit, kan de kruik barsten. Ook kan hij scheuren of lekken. Hiermee loop je dus een grote kans op brandwonden.

Veilig je kruik gebruiken

Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je je kruik nooit meer kunt gebruiken. Zo lang je dit maar op een veilige manier doet. Deze tips helpen hierbij:
1. Gebruik een kruikenzak om de kruik heen.
2. Controleer voor gebruik of er geen scheuren in de kruik zitten, zodat hij niet kan gaan lekken
3. Vul je kruik nooit voor meer dan tweederde met water. Er komt namelijk nog veel waterdamp vrij.
4. Als je de kruik alleen gebruikt om jezelf op te warmen, kun je ‘m daarna het beste weghalen. Zo houd je een warme plek over, maar voorkom je brandwondengevaar.
5. Klaar met de kruik? Berg ‘m dan op volgens de gebruiksaanwijzing.

Verschillende soorten kruiken

Je kunt je warme water in verschillende soorten kruiken doen. Elke kruik heeft weer een andere handleiding.

Heetwaterkruik

Warm een heetwaterkruik nooit op. Er kan namelijk een grote spanning ontstaan, waardoor de kruik kapot kan gaan. Je kunt hem het beste in de gootsteen vullen met heet kraanwater.

Gelkruik

Als je een gelkruik hebt, kun je deze in de magnetron opwarmen. Wel is het belangrijk om eerst te controleren of er geen scheurtjes inzitten.

Elektrische kruik

Heb je een elektrische oplaadbare kruik? Let dan goed op dat je de kruik op een vuurvaste ondergrond legt tijdens het opladen. Ook is het belangrijk dat de kruik goed is afgesloten en er geen scherpe randen aan zitten. Zit de stekker nog in het stopcontact? Leg ‘m dan nooit in bed neer.

Tip van Vriendin

In slechts 7 minuten laad je deze elektrische kruik op. Zonder gedoe met water, met automatische thermostaat die bij 70 graden stopt. Dankzij drievoudige lekbeveiliging extra veilig. Plus: een vak om je handen te verwarmen Voor meer informatie. Wat wil je nog meer? klik op onderstaande button.

Bronnen: Brandwondenzorg
Foto: Getty Images