tandenborstel

8x de meest gestelde vragen aan de tandarts (mét antwoorden)

Zijn elektrische tandenborstels beter dan normale? Zorgt mondwater voor een frisser gebit? En is dagelijks flossen écht nodig? De meest gestelde vragen aan de tandarts op een rij, mét antwoorden.

1. Hoe vaak moet je naar de tandarts?

“Het advies is twee keer per jaar, en het liefst gecombineerd met een bezoek aan de mondhygiënist”, vertelt tandarts Tajana Westerhof van tandartspraktijk Westerhof in Zoetermeer. “Heb je een heel gaaf gebit, dan is eens per jaar meestal ook voldoende – minder dan dat raden we echt af. In je mond zitten enzymen die kwalijke bacteriën buiten de deur houden, dus het is belangrijk om je gebit goed te onderhouden. Maar niet iedereen doet dat, en in een jaar tijd kan een klein gaatje heel groot worden. Ga je regelmatig naar de tandarts, dan ben je er in elk geval op tijd bij.”

2. Waarom heb ik last van bloedend tandvlees?

“Dat komt door bacteriën in tandplak, het kleverige laagje dat de hele dag door wordt aangemaakt op je gebit. Als je het plak niet snel genoeg weghaalt, krijgen bacteriën vrij spel – met als gevolg bloedend tandvlees. Je spoelt tandplak niet ‘even’ weg met wat water, je moet het echt verwijderen met een tandenborstel. En verder is het ook belangrijk om te stoken en te flossen.”

3. Daarover gesproken: is dagelijks flossen echt nodig?

“Absoluut, want zoals gezegd kan tandplak binnen een dag al schade aanrichten. Flossen is trouwens bedoeld om gaatjes tússen de tanden te voorkomen, terwijl stoken de conditie van je tandvlees goed houdt. En het kost écht maar een minuutje van je tijd, dus probeer het mee te nemen in je dagelijkse routine. Twijfel je of je het wel goed doet? Vraag dan om een instructie bij je tandarts of mondhygiënist.”

4. Hoe weet ik welke tandpasta geschikt is voor mijn tanden?

“Er bestaan specifieke tandpasta’s voor bijvoorbeeld gevoelige tanden of tandvleesproblemen. Over het algemeen maakt het echter weinig uit welke tandpasta je gebruikt. Kies wel een tandpasta met fluoride, dat maakt je tanden sterker. En nee, dat is echt niet giftig – tenzij je er dagelijks grote hoeveelheden van zou binnenkrijgen. Maar zeker niet dat kleine beetje dat er in je tandpasta zit, wat je ook nog eens uitspuugt na het spoelen.”

5. Draagt mondwater bij aan een betere mondverzorging?

“We raden soms mondwater met fluoride of chloorhexidine aan – die laatste bijvoorbeeld bij tandvleesproblemen. Maar tandplak is behoorlijk sterk, dat moet je echt wegpoetsen. Vergelijk het met een vuil raam: dat is ook niet meteen schoon als je er een emmer water tegenaan gooit.”

6. Zijn elektrische tandenborstels beter dan niet-elektrische tandenborstels?

“Als je perfect met de hand kunt tandenpoetsen, is dat net zo goed. Maar om eerlijk te zijn: elektrisch poetsen is makkelijker. We adviseren daarom om elektrisch te poetsen. Het fijne aan die borstels: je krijgt vaak een seintje als je te hard poetst én er zit een timer op, zodat je weet wanneer de twee minuten poetstijd voorbij zijn.”

7. Kan ik mijn tanden ook thuis bleken?

“Zeker, maar doe het wel via je tandartspraktijk en koop niet lukraak een online kit – je weet nooit wat daar precies in zit. Voorwaarde is wel dat je mond goed gereinigd moet zijn door een mondhygiënist – is je tandvlees ontstoken, dan wil je daar geen bleekmiddel overheen gooien. Ook goed om te weten: alleen je tandweefsel wordt bleker, kronen of vullingen niet. En de maand na het bleken moet je de rode wijn en koffie even laten staan.”

8. Welk eten kan ik beter mijden vanwege mijn gebit?

“Zoals bij veel dingen geldt ook voor je gebit: alles met mate. Je kunt best een colaatje drinken, maar niet tien keer per dag. Vooral als je vaak op een dag iets zoets eet, kun je wachten op gaatjes. Wacht ook altijd een uurtje met poetsen als je zoete of zure dingen op hebt, want die lossen het glazuur op – en dat wil je niet wegpoetsen.”

Zo zorg je voor je tandenborstel

Bewaren: Dat is simpel. Gewoon afspoelen, in een bekertje zetten en laten drogen aan de lucht. En niet wassen in de vaatwasser, wat veel mensen doen. Tajana: “In een vaatwastablet zitten allerlei chemische goedjes – je weet niet welk effect dat heeft op het kunststof van die borstel.”Vervangen: Elke drie maandenFoutje: Het niet erg als je per ongeluk een keer de tandenborstel van je man, zus of kind gebruikt, aldus Tajana. “Je krijgt echt niet zomaar een bacterie of iets dergelijks – je mond is van nature ook al een beschermer en houdt veel ongenode gasten buiten de deur. Het is een ander verhaal als je het vaker doet of als iemand een koortslip heeft – dan is het beter om dat contact zoveel mogelijk te vermijden.”

Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Uit andere media


Meer van Mirthe