Placeholder

Voorkom je verkoudheid

Ben jij vaak verkouden in de herfst en winter? Dat gesnotter en genies kun je voorkomen met onze tips!

Ben jij vaak verkouden in de herfst en winter? Dat gesnotter en genies kun je voorkomen met onze tips!

  1. Deze eerste tip is simpel en kan een groot verschil maken: was je handen! Daar zit een grote bron van bacteriën. Mensen niezen en hoesten vaak in hun handen. Als jij ze vervolgens een handje schud, heb jij ook die bacteriën.
  2. Het kan lastig zijn, maar probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Als je een kwakkelende gezondheid hebt, kan stress de druppel zijn. Doe het dan even rustig aan, neem geen grote beslissingen en zet je sociale leven even op een laag pitje.
  3. Houd je huis schoon en zet je slaapkamerraam ’s ochtends op een kiertje. Bacteriën verblijven namelijk graag in warme, broeierige ruimtes.
  4. Voldoende slaap is erg belangrijk om een verkoudheid te voorkomen, omdat rust je immuunsysteem versterkt. Zorg ook voor een geventileerde slaapkamer en probeer droge verwarmingslucht te vermijden. Daar drogen je slijmvliezen van uit en dat vergroot de kans op een infectie.
  5. Snuit jij je neus in een stoffen zakdoek? Die kun je beter wegdoen. Bacteriën vermenigvuldigen zich in hoog tempo in jouw zakdoek. Het is beter om de papieren variant te gebruiken. Gooi 'm wel direct weg na gebruik.
  6. Sta jij ’s ochtends lang te dubben voor de kast, omdat je echt niet weet wat je aan moet trekken met dit wisselvallige weer? Doe dan toch maar iets warms aan. Het is beter om te warm gekleed de deur uit te gaan, dan te koud. Je lichaamstemperatuur daalt als je kou vat waardoor je gevoeliger bent voor virussen.
  7. Heb je het gevoel dat je verkouden wordt? Probeer dan zo min mogelijk suiker te eten. Dat verzwakt namelijk je immuunsysteem. En hoe cliché het ook klinkt: eet voldoende vitamientjes. Maak een lekker vers sapje, of eet groene groentes. Mmmmm…

Hebben bovenstaande tips niet geholpen en ben je toch geveld door een fikse verkoudheid? Dan heb je misschien wat aan deze tips om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen:

  1. Doe je tegoed aan een lekkere kop kippensoep. Een onderzoek heeft aangetoond dat dit echt werkt tegen verkoudheid! Verse gember en knoflook hebben ook een helende werking op je lichaam. De ziektekiemen worden gedood door de pittigheid. Je kunt het in water koken en opdrinken als thee. Lijkt dit je niet zo lekker? Voeg het dan toe aan je pasta- of kipgerecht.
  2. Hoest je veel? Vermijd dan producten zoals yoghurt, brood en melk. Door deze producten maak je extra slijm aan, wat het hoesten alleen maar moeilijker maakt. Tijdens het kuchen kun je ook een kommetje van je handen maken en om je mond houden. Haal diep adem en hoest één keer kort. Herhaal dit een paar keer en je zult merken dat je niet meer zoveel naar adem hoeft te happen.
  3. Leg ’s avonds voordat je gaat slapen een ui naast je bed of hang een natte handdoek over de verwarming. Dat helpt om de luchtwegen vrij te maken.
  4. Als je veel keelpijn hebt, drink dan geen thee. Eet ijsjes! De pijn wordt verlicht door de koelte. Als je erg veel last hebt, kun je ook een paar keer per dag gorgelen met zonnebloemolie. Het klinkt vies, maar werkt wel doordat de olie de bacteriën snel uit je lichaam werkt. Je keel warm houden helpt ook. Doe een warme sjaal om en vermijd lage decolletés.
  5. Heb je heel veel last van hoofdpijn en doet het pijn als je op je jukbeenderen en ogen drukt? Dan heb je misschien voorhoofdsholteontsteking. Daar kun je zelf niet veel aan doen, alleen een antibioticakuurtje zal werken. Wacht hier niet te lang mee, want deze ontsteking laten zitten is heel slecht voor je!