Vermoeid gevoel na het eten

Vermoeid gevoel na het eten? Hier heeft dat mee te maken

Na het eten van een maaltijd wil je er weer lekker tegenaan kunnen, maar helaas is het tegenovergestelde vaak het geval. Word je na het eten vaak slaperig, terwijl je eigenlijk nog veel te doen hebt? We leggen je uit waar dat aan ligt en hoe je het kunt voorkomen. 

Verschillende redenen

Het komt je misschien wel bekend voor. Je bent ‘s ochtends hard aan het werk, waarna je trek hebt in een stevige lunch, zodat je de middag weer goed door kunt komen. Maar in plaats van het harde werken zoals ‘s ochtends, heb je opeens het gevoel je wel in slaap kunt vallen. Erg irritant natuurlijk, vooral wanneer je nog een hoop te doen hebt. Er zijn verschillende theorieën die dit vermoeide gevoel na het eten kunnen verklaren. 

Alertheid en bloedsomloop

De eerste verklaring is dat we alert en wakker zijn als we trek hebben. Dat is namelijk nodig om uiteindelijk aan voedsel te kunnen komen. Wanneer je vervolgens gaat eten en je maag gevuld is, nemen de ‘opmerkzaamheidssignalen’ af en wordt je steeds vermoeider. Een andere theorie heeft te maken met je bloedsomloop. Er wordt gezegd dat er extra bloed naar je darmen gaat om voedsel te verteren. Hierdoor stroomt er minder bloed naar de hersenen, waardoor je je vermoeider gaat voelen. Hier is alleen nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Lees ook: Goed geslapen maar tóch vermoeid? Híer kan het door komen

Zout- en eiwitrijk voedsel

Amerikaans onderzoek heeft aangetoont dat het eten van zout- en eiwitrijk voedsel ervoor zorgt dat je een grotere kans hebt op een after-food-dip. Volgens het onderzoek kan slaap de manier waarop eiwitten worden verteert gunstig beïnvloeden. Na het eten gaan slapen is dit dus goed voor je spijsvertering. 

Gezonde maaltijd

Uit een onderzoek uit 2018 onder vrachtwagenchauffeurs blijkt dat zij minder snel slaperig worden na het eten van een gezonde maaltijd met goede vetten en groenten. Bewerkt vlees en fastfood daarentegen vergroten een after-food-dip juist. Maaltijden met veel koolhydraten zorgen voor een snelle toename van het bloedglucosegehalte en om de glucose af te voeren wordt in één keer veel insuline geproduceerd. In de eerste instantie lijkt het erop dat je daar energie van krijgt, maar dit verandert al snel in een vermoeid gevoel. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan deze schommeling zelfs zorgen voor hartkloppingen. 

Vezelrijke producten en kleine porties

Natuurlijk willen we allemaal een productieve middag hebben na de lunch. In dat geval is het beter om vette snacks en koolhydraatrijke producten over te slaan. Kies in plaats daarvan voor een salade met kipfilet of een andere licht verteerbare maaltijd. Daarnaast helpt het om vezelrijke producten te eten. Die zorgen er namelijk voor dat je maaltijd langzamer verteerd wordt, waardoor suikers geleidelijk in je bloedbaan terechtkomen. Het kan ook helpen om kleinere porties te eten in plaats van één grote maaltijd. 

Bron: Max Vandaag, 24kitchen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.