10 tips om een gezonde relatie met eten op te bouwen

10 tips om een gezonde relatie met eten op te bouwen

Voel je je schuldig als je iets (ongezonds) hebt gegeten? Of als je je laat gaan tijdens een kerstdiner/paasbrunch/avondje met je vriendinnen? De volgende tips helpen je om jouw relatie met eten en je lichaam te verbeteren.

Gezonde relatie met eten opbouwen

Het is niet vanzelfsprekend dat iedere vrouw een goede relatie heeft met eten. Of haar lichaam omarmt zoals het is. Hier komen verschillende factoren bij kijken. Eén van de belangrijkste dingen is de manier waarop jij naar voeding kijkt. Bij een gezonde relatie hangt er geen oordeel of restrictie aan eten, waardoor je ‘vrij’ kunt eten zonder daar bijvoorbeeld een schuldgevoel door te krijgen.

Onthoud dat je eten nodig hebt om jezelf te verzorgen en je motor te laten branden. De volgende tips helpen je op weg naar die gezonde relatie.

  1. Luister naar je lichaam. Welk signaal geeft je lichaam? Door het verschil tussen honger en emotionele trek te herkennen, kun je zonder schuldgevoel eten als je honger hebt en stoppen als je voldaan bent.
  2. Mindful eten. Neem de tijd om te proeven wat je eet en te genieten van je maaltijden. Dat doe je door langzamer te eten en je te focussen op de smaak, textuur en geur. Zet de tv uit, leg je telefoon weg en voer juist een goed gesprek tijdens het eten om je eetervaring te verbeteren.
  3. Vermijd het ‘goed’ versus ‘slecht’ denken. Door schuldgevoel los te laten en eten niet als goed of slecht te zien, kun je een gezonde relatie met eten opbouwen. Focus op een gebalanceerd eetpatroon dat niet alleen lekker en voedzaam is, maar je ook energie geeft om de dag door te komen.
  4. Werk aan zelfliefde. Accepteer en respecteer je lichaam zoals het is door dankbaar te zijn voor wat je lijf allemaal voor je doet. Zelfliefde vormt de basis voor een gezonde relatie met voedsel. Praat positief over jezelf en spreek affirmaties uit om beter in je vel te zitten.
  5. Verdiep je in eten. Leer voeding beter begrijpen. Welk eten voedt je lichaam het beste, welke verschillende recepten kun je uitproberen en wat doet het voor je hormoonspiegel?
  6. Zoek steun. Laat je vrienden en familie weten waar je mee worstelt, zodat ze je kunnen steunen tijdens dit proces.
  7. Ontdek jouw voedingsbehoeften. Ieder lichaam is uniek. Kom erachter wat voor jou werkt, of het nu gaat om bepaalde voedselallergieën, intoleranties of persoonlijke voorkeuren. Respecteer deze behoeften en pas je voedingspatroon daarop aan.
  8. Gun jezelf genoeg rust. Een gezonde relatie met voedsel gaat ook over voldoende rust. Zorg voor voldoende slaap en weet dat rust net zo belangrijk is als voeding en beweging voor je welzijn.
  9. Leer de signalen van stress herkennen. Stress heeft invloed op onze eetgewoonten. Door de signalen van stress te herkennen en gezonde manieren om hiermee om te gaan ontwikkelen, zoals meditatie, wandelen of praten met vrienden, kun je een gezonde relatie met eten bevorderen.
  10. Wees geduldig met jezelf. Verandering kost tijd. Wees geduldig en lief voor jezelf als bezig bent om een betere relatie met eten op te bouwen. Ieder stap die je zet tijdens dit proces is een overwinning.

Lees ook: Vergelijk je jezelf voortdurend met anderen? 5 tips die je kunnen helpen

Vriendin’s favoriet

De bestseller Master Your Mindset van Michael Pilarczyk onthult een fascinerende reis naar persoonlijke groei, zingeving en zakelijk succes. Gebaseerd op eigen ervaringen, biedt dit unieke boek inzichten om je bewustzijn te verhogen en je droomleven te realiseren door je denkwijze te herprogrammeren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Michael Pilarczyk