handen

5 signalen dat je te empathisch bent

Het is een mooie karaktereigenschap, maar empathie kan ook tegen je werken. Check hier of jij jezelf te veel inleeft in een ander.

Empathie

Empathie is het vermogen om emoties, gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen: je kun jezelf goed in iemand anders verplaatsen en aanvoelen wat die persoon ervaart. Een bijzondere eigenschap, want uit verschillende studies blijkt dat empathische mensen beter in staat zijn om stabielere relaties te onderhouden. Bovendien is empathie volgens onderzoek van de Universiteit van Californië the key bij het oplossen van conflicten.
Niks mis mee, zou je denken. Bij een gezonde portie empathie ben je gevoelig voor de gevoelens van anderen, en brengt dit jou verder niet uit balans. Maar als je té empathisch bent, doet dit jou wel degelijk wat. Het gevolg? Je wil een ander pleasen, gaat voorbij aan je eigen grenzen en raakt sneller overprikkeld.

5 signalen dat je (te) empathisch bent:

1. Je pikt andermans emoties op

Huil jij mee zodra een verdrietige vriendin haar hart bij je lucht? Word jij ook boos wanneer iemand om je heen boos is? Of voel je de chagrijnige energie van je collega feilloos aan? Dat is oké, tot je merkt dat je erover gaat piekeren. Dat kan een teken zijn dat je te empathisch bent.
Tip: wees jezelf gedurende de dag bewust van je eigen emoties en stel jezelf regelmatig de vraag: Hoe voel ík me eigenlijk? Hoe vaker je dit doet, hoe meer je je eigen emoties herkent en bij jezelf kunt blijven zodra iemand zijn of haar emoties met je deelt.

2. Je kunt moeilijk nee zeggen

Voortdurend je eigen behoeften opzij zetten om anderen te helpen en het lastig vinden om grenzen te stellen. Herkenbaar? Je bent lang niet de enige, want uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de Nederlandse vrouwen zichzelf wegcijfert voor een ander. En dat is niet eens zo gek, want mensen zijn van nature helpers, zo stelt sociaal psycholoog Lidewij Niezink. Maar als je hierin doorslaat, kun je jezelf verliezen.
Tip: hoe gek het ook klinkt, oefen met nee zeggen, dan gaat het je op den duur een stuk makkelijker af. Voelt de ander zich afgewezen? Geef aan dat het niet persoonlijk is, maar dat je op dit moment gewoon even niet beschikbaar bent om te helpen.

3. Je bent snel emotioneel uitgeput

Na een pittig gesprek, bijvoorbeeld met je partner of een vriendin, voel je je leeg.
Tip: neem na het gesprek even de tijd om te reflecteren op je gevoelens. Dit kan je helpen om je emoties te verwerken en inzicht te krijgen in welke aspecten van het gesprek je lastig vond. Én plan hersteltijd in. Ga bijvoorbeeld wandelen, muziek luisteren of lezen. Wat het ook is, doe iets waar je rustig van wordt.

4. Je hebt na drukte tijd voor jezelf nodig

Omdat je als empathisch persoon van alles oppikt, heb je soms tijd voor jezelf nodig om weer op te laden. In de auto na afloop van een feestje, bijvoorbeeld. Of lekker thuis met een dekentje op de bank.
Tip: geef hier ook echt aan toe, want je zult merken dat je hoofd minder vol raakt.

5. Je kunt je eigen emoties soms lastig plaatsen

Waar empathische mensen als geen ander weten met emoties van anderen om te gaan, kan het soms lastig zijn om eigen gevoelens te plaatsen. Hoogleraar Tracy Cooper: “Als je te empathisch bent, is het moeilijker om de intensiteit van je emoties te reguleren en onderscheid te maken tussen je eigen emoties en die van anderen.”
Tip: erken je gevoel en schrijf het vervolgens van je af. Dit helpt je om je gedachten en gevoelens te structureren en overzicht te krijgen.

Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.