ontspannen

Kun je moeilijk ontspannen? Probeer déze 6 tips

Vind je het soms lastig om echt te ontspannen? Déze zes tips kunnen jou misschien helpen om tot rust te komen.

1. Wat ontspant jou?

Het lijkt voor de hand liggend, maar soms weet iemand echt niet wat hem of haar ontspanning biedt. Zo denken mensen vaak te rusten, terwijl ze dan helemaal niet aan het rusten zijn. Als je bijvoorbeeld op de bank ligt en ondertussen aan het scrollen bent op je telefoon, is dit allesbehalve ontspannend voor je hersenen. Al die prikkels op je scherm moeten namelijk allemaal worden verwerkt. Het kan ook zo zijn dat je iets doet omdat je dénkt dat het je ontspanning biedt. Denk aan mediteren of het nemen van een warm bad. Dit kan voor andere mensen werken, maar misschien werkt het voor jou niet. Probeer verschillende dingen uit. Fysieke inspanningsactiviteiten, maar ook creatieve bezigheden of afspreken met vriendinnen. Vraag je na de activiteit af hoe je je voelt en welk effect de activiteit had op je stemming.

2. Intentioneel

Je kunt beter twee uur volledig ontspannen, dan zes uur half ontspannen doordat je werd afgeleid door je werk e-mail. Het kan helpen om hardop tegen jezelf uit te spreken dat het nu tijd is om te ontspannen. Achterhaal wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld afleiding nodig (van je werk), wil je een energie boost of zou je willen dat je angstgevoelens afnemen? Door de eerste stap, weet je nu welke dingen jou ontspanning bieden.

3. Plannen

Ja, ook relax tijd moet je inplannen en wees hierbij niet streng voor jezelf. Soms heb je misschien het gevoel dat je relax tijd moet verdienen, bijvoorbeeld door hard te werken of door eerst te moeten sporten. Dit is dus absoluut niet het geval. Ontspanningstijd moet je inplannen. Het is niet iets wat je moet verdienen. Heb jij de behoefte om een hele dag op te bank te liggen en series te kijken? Doe dit en voel je absoluut niet schuldig.

Lees ook: Dít is waarom je vaak beter slaapt in een hotel

4. Kleine momenten

Sommige mensen werken erg hard op doordeweekse dagen, waardoor ze zich in het weekend volledig uitgeput voelen. Dit voorkom je door gedurende de week kleine momenten van ontspanning in te plannen. Plan een wandeling met een vriendin, maar maak ook tijd om even helemaal alleen tot rust te komen. Korte momentjes van ontspanning zorgen ervoor dat je aan het einde van de week nog wat energie over hebt.

5. Ritueel

Probeer een ritueel te creëren waardoor je in de ontspanningsmodus komt. Dit kan een wandeling na het werk zijn of het luisteren naar je favoriete muziek tijdens het koken. Zo weet je lichaam en geest dat het nu tijd is om te gaan ontspannen. Een gewoonte die de overgang van inspanning naar ontspanning kenmerkt.

6. Emoties

Misschien herken je het wel: je had je nog zo voorgenomen om vanavond te ontspannen, maar dan komen er allerlei emoties en gevoelens naar boven die het moment verpesten. Je voelt je angstig, gespannen of verdrietig over iets en het lukt je niet meer om te ontspannen. Je zou je eens kunnen verdiepen een emotie regulatie oefeningen of een bepaalde vorm van meditatie. Online is hier genoeg over te vinden en door deze oefeningen voorkom je dat negatieve emoties de overhand nemen.

Lees ook: De wetenschap zegt: kamperen maakt je gelukkiger

Foto: GettyImages
Bron: Self.com