Bewezen: wie hier woont, komt later in de overgang

Minder opvliegers door op de kilo’s te letten

De overgang, bij de ene vrouw begint het al rond haar veertigste, bij de ander een stuk later. In die periode verandert je lichaam wat er uiteindelijk in resulteert dat je niet meer vruchtbaar bent.

Een hele verandering, waarbij je last kan krijgen van vervelende overgangsklachten, wie kent de term opvlieger niet. Wist je dat je door op gewicht te blijven het aantal opvliegers kan verminderen?
Maar afvallen in de overgang is zo makkelijk nog niet. Het tegenovergestelde is juist het geval. De meeste vrouwen komen aan in de overgang. Dat komt door schommelingen in je hormoonhuishouding. Wil je toch graag afvallen en hiermee opvliegers voorkomen dan hebben wij een aantal tips voor je. Eerst leggen we uit wat een opvlieger precies is.

Warm en rode vlekken

Tijdens een opvlieger krijg je het ineens warm en verspreidt het gevoel van hitte zich over je lichaam. Dat komt omdat je bloedvaten verwijden. Door de hormonale veranderingen tijdens de overgang is je lichaam van slag. Het hormoon oestrogeen neemt af en daardoor kan je lichaam minder goed met schommelingen in je lichaamstemperatuur omgaan. Ga je ergens naar binnen waar het warm is dan heeft je lichaam moeite om dat te regulieren met als gevolg een opvlieger.
Je gaat zweten, je gezicht wordt knalrood en nadien kan je je zelfs koud voelen. Opvliegers gaan meestal gepaard met een verhoogde hartslag. Dat is niet bij iedere vrouw zo. Wees altijd waakzaam bij symptomen zoals hartkloppingen. Tijdens de overgang is de kans op hart- en vaatziekten groter. Overgangsklachten lijken op hartklachten vrouwen. Twijfel je? Raadpleeg dan een huisarts.

Tips afvallen tijdens de overgang

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met overgewicht heviger en vaker last hebben van opvliegers vergeleken met vrouwen met een gezond BMI.

Eet verse producten

Maak je eten zelf, dat betekent niet uit pakjes en zakjes, maar zo natuurlijk mogelijk met verse producten. Hierdoor is je lichaam meer in balans. Eet bijvoorbeeld producten zoals vis, vlees, eieren, noten, zaden en natuurlijk groenten en fruit. Eet snelle koolhydraten zoals brood, rijst en pasta zo min mogelijk, want hierdoor raakt je lichaam juist in disbalans.

Neem kleinere porties

Tijdens de overgang gaat je stofwisseling trager, waardoor je minder kan eten dan vroeger. Eet je namelijk net zoveel dan kom je aan in gewicht. Daarom moet je kleinere porties eten. Dat kan lastig zijn. Om het gemakkelijker te maken kan je het eten serveren in kleinere borden. Of neem eens een smoothie in plaats van een maaltijd. Smoothies hebben als voordeel dat ze je meteen energie geven en ze zijn ook nog eens goed voor je vetverbranding.

Beweeg, ontspan en zorg voor jezelf

Wanneer je goed in je vel zit is het eenvoudiger om een aantal kilo’s kwijt te raken. Beweeg iedere dag voldoende, neem ontspanning en ga stress wanneer het kan uit de weg. Wanneer je je goed voelt heb je minder moeite om ’s avonds te gaan slapen. Nachtrust doet wonderen. Kortom zorg ervoor dat je alles op orde hebt in je leven.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met overgangsklachten.org