Met dít handige stappenplan vind je het dieet dat bij je past

Met een dieet dat helemaal bij jou past, is de kans van slagen natuurlijk het grootst. Maar welk dieet past bij jou? Daar kom je achter met dit stappenplan.

CHECK 1: Hoeveel wil je afvallen?

Wil je 2 tot 4 kilo kwijt?
Wil je dat je kleding net wat lekkerder zit? Dan kun je twee à drie balansdagen per week inlassen. Op deze balansdagen eet je 500 (mannen 700) calorieën minder dan normaal.

Wil je meer dan 5 kilo kwijt?
Wat je ook kiest, ga in ieder geval níet voor een crashdieet. Omdat je dit niet lang kunt volhouden, werkt het averechts. Ga liever voor een eetpatroon dat je langere tijd kunt volhouden. Of nog beter: leer jezelf nieuwe eetgewoontes aan. Zoals het South Beach dieet, waarbij je alleen de goede koolhydraten, vetten en eiwitten eet (vis, volkorengranen, olijfolie).

Je kunt ook aankloppen bij een diëtist. Het voordeel hiervan is dat er een professional meekijkt naar jouw persoonlijke situatie, wensen en leefstijl. Een diëtist geeft je ook op lange termijn tips en support, waardoor je makkelijker went aan je nieuwe eetpatroon. Goed om te weten: er zijn ook online diëtisten, dat scheelt (reis)tijd.

CHECK 2: Hoe snel wil je afvallen?

Snel een paar kilo afvallen?
Wil je snel drie kilo kwijt? Dan kun je een kort maar krachtig dieet volgen, zoals een sapkuur of detox. Hoewel crashdiëten een slecht imago hebben, kunnen ze zeker handig en gezond zijn. Als je het maar op de juiste manier aanpakt. Volg een dieet waarbij je extreem weinig calorieën binnenkrijgt niet langer dan drie à vier dagen. Na die tijd schakelt je spijsvertering namelijk terug naar een lagere verbranding. Het gevolg is dat je lichaam dan minder voeding nodig heeft en je dus sneller aankomt zodra je weer overstapt op je normale eetpatroon.

Zo pak je een quick-fix-dieet aan: doe het eerst twee tot drie dagen. Eet daarna twee dagen normale porties (wel gezond natuurlijk) en ga daarna eventueel weer twee of drie dagen op rantsoen. Dan zijn die paar kilo’s er zo af. Zonder jojo-effect, omdat je spijsvertering op peil blijft.

Wil je vooral lichaamsvet kwijt?
Een dieet waarbij het afvallen snel kan gaan, is het Ketodieet (of Ketogeen dieet). Het is een koolhydraatarm dieet, waarbij je in de eerste week gemiddeld tussen de 1 en 4 kilogram gewicht kwijtraakt. Dit is voornamelijk vocht. Gaat het jou vooral om overtollig lichaamsvet? Houd het dieet dan langer dan één week vol, want vanaf dán wordt je vetvoorraad aangesproken. En hoe! Je zou maar liefst een halve kilo vet per week kunnen afvallen. Het geheim van dit dieet zit in de beperkte hoeveelheid koolhydraten die je eet. Daardoor raakt je lichaam in ketose, optimale vetverbranding. Normaal haalt je lichaam de meeste energie uit koolhydraten (suikers, brood, pasta), maar omdat je deze producten niet eet, haalt je lichaam energie uit opgeslagen vetreserves. Het klinkt als een droom-dieet, maar het kan best pittig zijn.

Heb je naast overgewicht nog andere klachten?
Heb je diabetes, een slechte stofwisseling, weinig energie of een hoge bloeddruk? Dan biedt het Dashdieet uitkomst. Volgens het Voedingscentrum verklein je met dit dieet het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2. Het Dashdieet is erop gericht om je stofwisseling en darmflora te verbeteren, waardoor je algehele gezondheid verbetert. Een nadeel is dat het vooral biologische en verse producten voorschrijft, die meestal iets duurder zijn. Denk aan biologisch vlees, fruit en groenten en lijn gevangen vis.

CHECK 3: Wat voor leefstijl heb je?

Heb je een druk en onregelmatig leven?
Tip: download een app op je telefoon die je calorieën bijhoudt, zodat je precies weet wat je elke dag aan calorieën binnenkrijgt. Kies een app die je calorieën optelt en meteen ook je voedingswaarden berekent, zoals de app Food of Mijn eetmeter, van het Voedingscentrum. Zo zie je in één oogopslag of je te veel koolhydraten, vetten of eiwitten binnenkrijgt en hoeveel calorieën je nodig hebt om af te vallen.

Wil je een gezonder eetpatroon?
Wil je een gezonder eetpatroon waarvan ook je gezin kan mee-eten? Dan is het Mediterrane dieet een goed idee. Hierbij volg je het eetpatroon van de mensen die langs de Middellandse zee leven, zoals in Griekenland en Italië. Hun eetpatroon bestaat vooral uit groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, aardappelen en volkorengranen. Je eet weinig eieren, kaas en yoghurt en geen bewerkt vlees, geraffineerde granen en andere bewerkte producten.

CHECK 4: Wat is je dieetverleden?

Word je kriegel van calorieën tellen?
Liever geen calorieën tellen? Dan is intermittent fasting iets voor jou. Het is geen dieet, maar een eetpatroon waarbij je de tijd waarbinnen je eet beperkt. Hier zijn verschillende variaties van. De bekendste is 16 uur niet eten en drinken (behalve zwarte koffie, water en thee) en in de overige 8 uur eet je drie hoofdmaaltijden.

Een ander dieet waarbij het niet gaat om de hoeveelheid calorieën maar om de kwaliteit van het voedsel, is het Paleodieet (ook wel het oer-dieet genoemd). Je raadt het al: op deze menukaart staan alleen producten die oermensen (in de paleolithische tijd) aten, zoals vlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. Het idee is dat je alleen eet wat Moeder Natuur voorschotelt, omdat dit beter bij ons spijsverteringsstelsel past dan voorbewerkte producten, zoals kant-en-klare snacks en maaltijden.

Heb je elk dieet al geprobeerd?
Ben je vaker aan een dieet begonnen zonder resultaat en wil je dit keer serieus aan de slag? Probeer dan eens een koolhydraatarm-dieet, zoals het Pioppi, Keto- of Paleodieet. Hierdoor krijgt je vetverbranding een flinke boost. Top voor wie op een verantwoorde wijze wil afvallen. Een koolhydraatarm dieet is alleen minder geschikt als je niet goed tegen een knorrend hongergevoel kunt. Je eet namelijk heel weinig suikers en granen, waardoor je je slap en futloos kunt voelen. Dit wordt wel minder, maar het is wel echt even eh… doorbijten.

Wil je een stok achter de deur?
Vind je het lastig om een dieet vol te houden? Zorg dan voor een stok achter de deur, zoals een einddatum (feest of belangrijke dag) waarop je je streefgewicht hebt bereikt. Of lijn samen met een vriendin die ook gemotiveerd is. Wil je liever professionele hulp? Neem een diëtist of voedingsdeskundige in de armen. Of sluit je aan bij een eetclub zoals Weight Watchers. De belangrijkste pijlers van Weight Watchers is een puntensysteem via de app, persoonlijke coaching en leerboeken over gezonde voeding en beweging.

Wil je een gestructureerd dieet?
Wil je een duidelijk stap-voor-stap eetplan? Dan is het Dukandieet een aanrader. Dit is een proteïnedieet (eiwitten) dat bestaat uit vier fases waarbij precies is uitgestippeld wat je wel en niet eet en wanneer je dit doet. Als je van structuur houdt, is dit echt iets voor jou. En door de vele eiwitten die je eet, heb je geen hongergevoel. Nog een voordeel: je kunt dit dieet aanhouden en je eetpatroon voorgoed verbeteren.

Tekst: Esmir van Wering m.m.v. Nora French, gezondheidscoach, kookboekenauteur