buikpijn ongesteld

Met déze 9 tips kom je snel van je menstruatiepijn af

Hevige buikpijn, overmatig bloedverlies, misselijkheid; maar liefst een op de drie vrouwen heeft last van heftige menstruatieklachten. De helft loopt daar gewoon mee door. Dat is jammer, want er is vaak iets aan te doen.

1. Zorg voor warmte

De kruik die je moeder je vroeger gaf als je ongesteld was, is zo gek nog niet. Wat er tijdens je menstruatie eigenlijk gebeurt, is dit: de baarmoeder (een spier) trekt zich samen om het verdikte baarmoederslijmvlies, dat klaar was om een bevrucht eitje op te vangen, op te ruimen. Het ongebruikte baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Die samentrekkende bewegingen van de baarmoeder kun je als krampen ervaren. Er vindt ook altijd wat bloedverlies plaats via je eileiders, waardoor een klein beetje bloed in je buikholte terecht kan komen en het buikvlies prikkelt. De warmte van een kruik ontspant je baarmoeder, waardoor krampen minder pijnlijk kunnen aanvoelen. Maak de kruik niet loeiheet; lauwwarm is meestal prettiger. Je kunt de kruik tegen je onderbuik leggen, maar ook tegen je onderrug. Geen kruik bij de hand? Ook warmtepleisters kunnen wat verlichting geven.

2. Stretchen met yoga

Lig jij het liefst opgerold als een bolletje op de bank wanneer je ongesteld bent? Begrijpelijk, maar niet handig bij pijnklachten. Opgerold zet je je denkbeeldig schrap tegen de pijn, waardoor je die alleen maar erger voelt. Door rustige stretch- en yogaoefeningen te doen, kan je lichaam zich beter ontspannen. Zo kun je beter met pijn omgaan en voel je deze minder. Probeer deze oefeningen eens:
• Zittende vooroverbuiging: ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je. Leg een opgerolde deken over je bovenbenen, tegen je onderbuik aan, en buig je bovenlichaam richting je benen. Haal tien keer rustig en diep adem.
• De liggende vlinder: ga op je rug op de grond liggen, armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog. Trek je knieën op en laat ze voorzichtig naar buiten vallen. Zet je voetzolen tegen elkaar. Adem een paar keer rustig in en uit.
• De kat en koe: zit op handen en knieën op de grond. Maak je rug bol als een kat, terwijl je uitademt en naar beneden kijkt. Maak je rug daarna hol, terwijl je omhoog kijkt, en adem in (de koe-houding). Doe dit rustig een paar keer. Bij sommige yogastromingen wordt het afgeraden om oefeningen te doen als je ongesteld bent, maar zolang je zelf goed naar je lijf luistert en niets forceert, is yoga een prima idee!

3. Ga sporten

Dat je tijdens je menstruatie niet zou kunnen sporten, is een hardnekkig misverstand. Bewegen is juist goed! Niet alleen verzet je er je gedachten mee, sporten zorgt ook voor ontspanning. Bovendien maakt je lijf tijdens een uurtje sporten natuurlijke pijnstillers aan (endorfines). Het kost je misschien extra moeite om jezelf van de bank af te slepen als je ongesteld bent, maar als dat je lukt, is de beloning groot. Forceer niets; ook rustig bewegen heeft effect.

4. Kies voor gember en magnesium

Of bepaalde voedingsmiddelen echt helpen bij menstruatiepijn, daarover zijn de deskundigen het niet met elkaar eens. Maar de volgende tips zijn zeker het proberen waard. Gember kan de pijnklachten tijdens je ongesteldheid verminderen. Drink driemaal per dag een kop gemberthee, of gebruik gembercapsules. Gember verbetert de bloedsomloop, heeft een licht verdovend effect en werkt ontstekingsremmend. Ook magnesium wordt genoemd als middel bij menstruatieklachten. Dit mineraal helpt je hormoonhuishouding in toom te houden. Je kunt magnesiumcapsules proberen, maar lekkerder is het om jezelf te trakteren op een stukje (donkere) chocolade. Ook daarin zit namelijk wat magnesium.

5. In balans met de pil of het spiraaltje

Heb je elke maand weer veel last van pijn en bloedverlies? Dat kan een teken zijn van ‘hormonale disbalans’. Oftewel: hormonen die niet meer in evenwicht zijn. De anticonceptiepil kan helpen dit evenwicht te herstellen. Je hebt bovendien, als je aan de pil gaat, geen echte menstruaties meer. Er worden in je baarmoeder (bijna) geen voorbereidingen meer getroffen om een eventueel bevrucht eitje te kunnen opvangen, dus hoeft er ook niets opgeruimd te worden. De bloeding tijdens de stopweek heet een onttrekkingsbloeding en treedt op doordat er even geen hormonen vanuit de pil in je lijf terechtkomen. Zie je het niet zitten elke dag de pil te slikken, dan is een hormoonspiraaltje een alternatief. Dit spiraal geeft een kleine hoeveelheid hormoon af en beschermt na plaatsing vijf jaar tegen zwangerschappen. Een op de vijf vrouwen die het spiraaltje gebruikt, heeft na een tijdje zelfs helemaal geen bloedingen meer.

6. Neem een pijnstiller

Natuurlijk kun je een aspirine slikken, maar er zijn ook speciale pijnstillers die vooral bij menstruatieklachten goed helpen. Pijnstillers met de stof naproxen remmen de aanmaak van prostaglandine (een hormoon dat een rol speelt bij menstruatiepijn). Daarnaast vermindert naproxen de hoeveelheid bloed die je verliest en heb je minder last van krampen. Je kunt naproxen gebruiken zodra je de eerste signalen van je ongesteldheid voelt komen opzetten. Ook ibuprofen is een pijnstiller die tijdens je menstruatie verlichting biedt. Het werkt ontstekingsremmend en koortsverlagend. Bovendien zorgt de pijnstiller dat er minder stolsels worden gevormd in je baarmoeder en dat heeft weer een gunstig effect op de hoeveelheid bloed die je verliest. Daarnaast werkt ibuprofen goed tegen buik- en rugpijn. Een speciaal voor menstruatieklachten ontwikkelde pijnstiller is Aleve Feminax, op basis van naproxen. Via de huisarts kun je ook cykokapron krijgen, een middel dat bloedverlies vermindert. Paracetamol heeft minder effect tijdens je menstruatie.

7. Een vleesboom of poliep?

Helpen bovenstaande tips niet, ga dan naar je huisarts. Misschien is een vleesboom of poliep wel de oorzaak van je menstruatiepijn. Alleen een gynaecoloog kan dit vaststellen. Een vleesboom (ook wel: myoom) is een goedaardige knobbel in het spierweefsel van de baarmoeder. Een poliep is een uitstulping van het baarmoederslijmvlies. Beide kunnen tijdens de ongesteldheid pijn en overmatig bloedverlies veroorzaken, zelfs als ze maar heel klein zijn. Het weghalen van poliepen of vleesbomen gebeurt meestal poliklinisch via een kijkoperatie. Indien nodig krijg je een ‘roesje’ (dus geen narcose) en je mag vaak dezelfde dag alweer naar huis. Je houdt aan deze operatie geen littekens over. Het verwijderen van de hele baarmoeder, zoals vroeger gebruikelijk was bij dergelijke klachten, wordt niet snel meer gedaan.

8. Laat je onderzoeken op endometriose

Nog een reden dat het niet goed is om lang met je klachten door te blijven lopen: misschien worden ze veroorzaakt door endometriose. Dat is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) zich buiten de baarmoederholte bevindt. Daar kan dit weefsel voor problemen zorgen, zoals hevige menstruatiepijn. Wordt endometriose niet behandeld, dan blijft het weefsel groeien en bloeden. Het zorgt niet alleen voor pijnklachten, maar het kan op termijn ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Hoe eerder de aandoening wordt ontdekt, hoe beter het vaak lukt om het weefsel rustig te houden. Niet doorbijten dus, maar zeuren bij je huisarts: zodat je klachten serieus worden genomen. Om te voorkomen dat het slijmvlies blijft groeien, kan hormoon therapie helpen. Ook kan het endometrioseweefsel operatief worden verwijderd. In het uiterste geval kan besloten worden de baarmoeder in zijn geheel te verwijderen.

9. Seks

Misschien staat je hoofd er helemaal niet naar, maar een fijne vrijpartij kan een goed idee zijn. Hoewel de spieren in je onderbuik zich ook tijdens een orgasme samentrekken, zorgt seks voor een relaxed gevoel na afloop. Hierdoor voel je eventuele menstruatiepijn minder hevig. De moeite van het proberen waard.

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp