Placeholder

Met deze 3 tips kom je eindelijk van een neussprayverslaving af

Een verstopte neus is behoorlijk irritant. Een neusspray kan dan verlichting geven, maar wees er wel terughoudend mee. Met deze drie tips kom je van een neussprayverslaving af.

Een verstopte neus is behoorlijk irritant. Een neusspray kan dan verlichting geven, maar wees er wel terughoudend mee. Met deze drie tips kom je van een neussprayverslaving af.

Hoe werkt neusspray eigenlijk?
Als je verkouden bent, zwelt je neusslijmvlies op en raakt je neus verstopt. Een neusspray met xylometazoline of oxymetazolin laat het slijmvlies tijdelijk slinken omdat het ervoor zorgt dat de bloedvaten in je neusslijmvlies samentrekken. Als de neusspray is uitgewerkt, zwelt het slijmvlies weer op, heftiger dan voor het gebruik van de neusspray. Als je langer dan de toegestane week blijft sprayen, wordt xylometazoline zélf de oorzaak van die verstopte neus: de bloedvaten in je neusslijmvlies raken namelijk gewend aan xylometazoline, waardoor je steeds weer moet sprayen om je neus open te krijgen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Kortom: zo’n verslaving wil je het liefst voorkomen. Kun je al niet meer zonder neusspray? Probeer dan met behulp van deze drie tips af te kicken.

1. Cold turkey. Dus rigoureus in één keer stoppen. De keerzijde: je hebt een paar dagen flink last van die verstopte neus. Als je doorzet, merk je dat het slijmvlies na een paar dagen slinkt en je beter kunt ademhalen.

2. Per neusgat. Hierdoor heeft een neusgat de tijd om te ontwennen aan xylometazoline. In het andere neusgat blijf je nog wel sprayen zodat je goed kunt ademen. Na een paar dagen stop je ook met sprayen in het andere neusgat.

3. Verdunnen. Zodra je xylometazoline-neusspray half leeg is, vul je hem aan met zout water. Is hij weer half leeg, vul je hem weer aan met zout water, enzovoorts. Zo spray je steeds minder met xylometazoline en went het slijmvlies hier aan.