
- Home
- Gezond & mooi
- Wat gebeurt er als… je meer water drinkt?
Wat gebeurt er als… je meer water drinkt?
Tekst: Mirthe Diemel
22 juli 2025
We weten allemaal: anderhalf tot twee liter drinken is goed voor je. Water blijft daarvoor de beste keuze. Wat gebeurt er als je overstapt op meer (en vooral water) drinken? De belangrijkste feiten op een rij.
Goede vochtbalans
Water lest niet alleen de dorst, het is ook belangrijk voor de vochtbalans in je lijf. Je darmen kunnen beter voedingsstoffen opnemen en bovendien helpt water bij het transport van die voedingsstoffen én afvalstoffen. Verder heeft water invloed op je lichaamstemperatuur, aldus het Voedingscentrum. Water zit ook in eten, maar je krijgt het natuurlijk vooral binnen door te drinken.
Voel je je futloos of heb je last van hoofdpijn? Grote kans dat je te weinig water hebt gedronken.
Stralende huid
Onze huid bestaat voor zeventig procent (!) uit water. Belangrijk dus, om voldoende te drinken: je huid wordt er elastischer en stralender door. Anderzijds voelt een droge huid juist trekkerig aan, plus je hebt meer kans op ‘barstjes’ in je huid. Wist je trouwens dat je zelf kunt testen of je genoeg water drinkt? Pak een stukje vel aan de bovenkant van je hand en ‘trek’ het omhoog. Als het velletje rechtop blijft staan, is de kans groot dat je te weinig water drinkt.
Gezonde keuze
Nog een voordeel van water: het bevat geen calorieën, dus je kunt het onbeperkt drinken als je bijvoorbeeld probeert om wat gewicht kwijt te raken. Ook tast het je tanden niet aan. Al het water, met of zonder prik of een smaakje, zoals citroen of munt, staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar let op: als er ook zuren aan je drankje zijn toegevoegd, wordt het gezien als frisdrank – en hier zijn je tanden minder blij mee.
Vaak last van een opgeblazen gevoel? Ook dan kan water helpen. Het zorgt voor een betere darmwerking, waardoor je minder last krijgt van verstoppingen.
Let op
Hoewel water goed voor je is, moet je ook op een paar dingen letten.
• Drink je normaal gesproken weinig water? Bouw het aantal glazen dan geleidelijk op. Als je van de ene op de andere dag ineens liters water gaat drinken, kun je je misselijk of opgeblazen voelen.
• Dorstig voor het slapengaan? Een slokje water kan natuurlijk, maar drink liever eerder op de avond. Als je vlak voor je naar bed gaat veel water drinken, is de kans groter dat je nachtrust wordt verstoord doordat je moet plassen.
• Het klinkt gek, maar in het begin kun je het gevoel hebben dat je juist méér dorst krijgt van al dat water. Dit kan komen omdat je lijf de vochtbalans probeert te herstellen, bijvoorbeeld door vaker te plassen, en dan krijg je dus sneller weer dorst.
Teveel water drinken, kan dat eigenlijk?
Het antwoord is ja. Je kúnt dan te maken krijgen met een watervergiftiging, hierbij raakt het zoutgehalte in het bloed uit balans. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en in ernstige gevallen verwardheid of bewustzijnsverlies. Let wel: dan moet je dus extreem veel water drinken in korte tijd, waardoor je lijf het niet kwijt kan – dat zie je voornamelijk bij sporters of bij ‘challenges’ waarin mensen liters water achter elkaar drinken. Lang verhaal kort: niet doen. Blijf goed doseren en luister naar je lichaam.
LEES OOK
Uit andere media
Meer van Mirthe