Last van een trillend ooglid? Hierdoor komt dat (en dit kun je ertegen doen)

Last van een trillend ooglid? Hierdoor komt dat (en dit kun je ertegen doen)

Bijna iedereen heeft er weleens last van, een trillend ooglid. Het kan behoorlijk irritant zijn, maar waar komt het eigenlijk vandaan? En kan het kwaad?

Een trillend ooglid ontstaat volgens het Oogfonds door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze zenuw stuurt de spieren van je oogleden, wangen en mondhoeken aan. Door de overactieve hersenzenuw kunnen ook andere gezichtsdelen gaan trillen, zoals de wenkbrauwen en de mondhoeken. Dit komt alleen niet vaak voor. 

Hoe ontstaat een overactieve hersenzenuw?

Er zijn een aantal oorzaken voor een overactieve zevende hersenzenuw. De meest voorkomende oorzaken zijn stress en vermoeidheid. Maar ook langdurig ingespannen kijken naar bijvoorbeeld een beeldscherm of een boek kan ervoor zorgen dat je ooglid gaat trillen. Een andere mogelijke oorzaak voor een trillend ooglid is een gebrek aan voedingsstoffen zoals magnesium. Dit is alleen niet wetenschappelijk bewezen. Een tekort aan vitamine B12 kan hier ook voor zorgen. Tot slot blijkt uit sommige studies dat histamine je ooglid kan laten trillen. Je lichaam maakt histamine aan bij een allergie. 

Lees ook: Last van trillende spieren? Hierdoor kan dat komen

Wat kan ik zelf doen tegen een trillend ooglid?

Als je last hebt van een trillend ooglid is het ten eerste belangrijk om voldoende rust te nemen. Ga op tijd slapen, gun je ogen rust tijdens het werken en verminder het kijken naar beeldschermen. Verder is het verstandig om stress te voorkomen en kan het helpen om je ooglid zacht te masseren. Een trillend ooglid kan ervoor zorgen dat je veel gaat knipperen, waardoor je ogen droog worden. Oogdruppels kunnen dan fijn zijn om te gebruiken. 

Vervolgstappen

De bovenstaande tips helpen meestal om je ooglid te laten stoppen met trillen. Gaat het niet over? Dan is het verstandig om aan de bel te trekken bij de huisarts. Die kan je doorsturen naar een neuroloog. Hij of zij kan bijvoorbeeld een injectie met botox in je ooglid spuiten. Dit zorgt ervoor dat de trillende spiertjes uitschakelen. Helaas werkt dit maar twee tot vier maanden en is daarna een vervolg injectie nodig. Ook heeft botox een aantal bijwerkingen. 

Bron: Oogfonds
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.