verkouden

Kun je echt verkouden worden door koud weer?

‘Kleed je warm aan, anders vat je kou’: het is een veelgehoorde zin tijdens de winterdagen. Maar zit er ook een kern van waarheid in?

Virus

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, een verkoudheid loop je niet op door het weer. Je loopt het enkel op door een virus. Doordat er verschillende soorten verkoudheidsvirussen bestaan, kun je makkelijk meerdere keren achter elkaar ‘getroffen’ worden.

Wel vatbaarder

Maar hoe komt het dan dat mensen in de wintermaanden veel vaker met een verkoudheid te maken krijgen dan in de zomer? Dat heeft te maken met het feit dat je bij koud weer wel vatbaarder bent om ziek te worden. Wanneer het buiten vriest, drogen je neus, keel en slijmvliezen snel uit. Hierdoor kunnen virussen makkelijker in je lijf binnendringen en klachten veroorzaken. Daarnaast blijven virussen langer overleven in droge lucht.

Ook de luchtvochtigheid in huis, die ’s winters erg laag is, speelt een rol. Dit is zeker het geval tijdens een vorstperiode. Door de verwarming aan te zetten, wordt de lucht in verhouding nog droger. Dit kun je merken aan droge lippen, droge handen en statisch haar.

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Wil je voorkomen dat je verkouden wordt, dan is het verstandig om aan je weerstand te werken. Hiermee verklein je namelijk de kans dat je een besmetting oploopt. Ook voldoende slapen en je huis goed ventileren met frisse lucht kunnen helpen.

Maar een verkoudheid totaal voorkomen, is helaas niet mogelijk. Je loopt altijd een risico om besmet te raken wanneer mensen samenkomen. Gelukkig gaat het na ongeveer een week vanzelf weer over.

Bron: Weeronline
Foto: Getty Images