10x zó versla je een verkoudheid

Krijgen we dit jaar wel met een griepepidemie te maken?

Al vanaf het begin van de coronacrisis is er wereldwijd sprake van een daling van het aantal griepgevallen. Hoe kan dit en wat betekent dit voor het najaar?

‘Niet heel vreemd’

Normaal gesproken krijgt het zuidelijk halfrond in maart met de jaarlijkse griepgolf te maken. Iets wat dit jaar echter niet het geval was. Volgens Ron Fouchier, viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam en coördinator van het Nationaal Influenzacentrum, is dit niet heel vreemd. “Dat komt waarschijnlijk door de coronamaatregelen”, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Doordat mensen thuisblijven als ze ziek zijn en door het betrachten van goede hygiëne. Dat werkt niet alleen tegen Covid, maar ook tegen andere luchtwegvirussen.”

Daarnaast is er volgens de viroloog nog een verklaring voor het feit dat de griepgolf uitbleef. “We zien vaak dat als er een epidemie van virus A heerst, virus B daarna minder kans heeft. Het is dus waarschijnlijk een combinatie van die twee factoren.”

Griepgolf in Nederland

En wat betekent dit voor ons? Slaan wij de griepgolf dit najaar ook over? Daar durft Fouchier nog geen uitspraken over te doen. Volgens hem is Influenza, zoals het griepvirus heet, heel onvoorspelbaar. “We kunnen het verwachten, maar honderd procent zeker is het niet.”

Het blijft dan ook belangrijk om een griepprik te halen in het geval je hiervoor wordt opgeroepen. Fouchier: “Als je griep en Covid tegelijk krijgt, ben je er slecht aan toe. De kans op een ernstig ziekteverloop of sterfte is dan groot. Je beschermt jezelf met een griepprik dus niet alleen tegen de griep, maar ook tegen een ernstige dubbele infectie.”

Maart

Conclusies kunnen volgens de viroloog pas worden gedaan aan het einde van het griepseizoen. “Soms hebben we een epidemie die zo laat komt als maart. Dus tot maart kunnen we het niet zeggen.”

Daarnaast kan het ook nadelen met zich meebrengen in het geval er dit jaar geen griepgolf komt. “Afgelopen jaar hebben we een milde griepepidemie gehad”, vertelt Fouchier. “Als er nu weer een milde komt, of helemaal geen, kan dat wel inhouden dat volgende winter misschien weer meer mensen bevattelijk zijn voor de griep.”

Bron: Hart van Nederland
Foto: Getty Images