
- Home
- Gezond & mooi
- De kracht van dagboek schrijven: zó begin je hiermee
De kracht van dagboek schrijven: zó begin je hiermee
Tekst: Vera Guldemeester
4 mei 2025
We leven in een wereld die altijd ‘aan’ staat. Appjes, deadlines, sociale media: soms lijkt het alsof je hoofd nooit eens rust krijgt. Juist daarom wint dagboekschrijven weer aan populariteit. Zó start je hiermee.
Je kunt hiermee niet alleen starten om herinneringen vast te leggen, maar vooral ook om jezelf beter te begrijpen en meer rust te vinden. Klinkt goed, toch?
Waarom dagboekschrijven zo goed voor je is
Dagboekschrijven is veel meer dan het ouderwetse ‘Lief dagboek…’ dat je misschien nog uit je jeugd kent. Het is een manier om gedachten te ordenen, emoties te verwerken en doelen scherp te krijgen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat regelmatig schrijven stress vermindert, je slaap verbetert en je humeur positief beïnvloedt. Door je gedachten op papier te zetten, creëer je letterlijk ruimte in je hoofd. En wie wil dat nu niet?
Bovendien is een dagboek de plek waar je helemaal jezelf kunt zijn. Geen filters, geen verwachtingen van anderen, alleen jij en je pen (of toetsenbord).
Hoe begin je?
1. Kies een vorm die bij je past
Een mooi schrift, een notitieboekje, een app op je telefoon of een speciaal dagboek met vragen en prompts: er is geen goed of fout. Wat belangrijk is, is dat je kiest wat prettig voelt. Schrijven moet geen ‘moetje’ worden.
2. Stel geen hoge eisen aan jezelf
Je hoeft niet elke dag een roman te schrijven. Een paar zinnen per dag zijn al genoeg. Wat voelde je vandaag? Waar ben je dankbaar voor? Wat zit je dwars? Alles mag, niets moet.
3. Maak er een fijn moment van
Kies een vast moment, bijvoorbeeld ’s ochtends bij je koffie of ’s avonds voor het slapengaan. Maak het gezellig: steek een kaarsje aan, zet een rustgevend muziekje op, en neem echt even tijd voor jezelf.
4. Gebruik vragen als hulpmiddel
Vind je het lastig om zomaar te beginnen? Gebruik dan eenvoudige vragen als opstapje:
- Wat was het mooiste moment van mijn dag?
- Waar liep ik vandaag tegenaan?
- Wat wil ik morgen anders doen?
Met zulke kleine handvatten wordt schrijven opeens heel toegankelijk.
Tip: begin klein, maar wees consequent
Net als met sporten of mediteren geldt ook hier: regelmaat is belangrijker dan perfectie. Schrijf je een keer een paar dagen niet? Geen probleem. Pak gewoon weer de draad op zonder schuldgevoel. Jouw dagboek is er om je te ondersteunen, niet om je extra druk te geven.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Bedrock.nl
Foto: Getty Images
LEES OOK
Uit andere media
Vera Guldemeester
Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.
Meer van Vera