Placeholder

Is koffie goed voor je?

Kun je ’s ochtends niet functioneren zonder koffie? En krijg je hoofdpijn als je een tijdje geen bakkie hebt gehad? Je zou wel eens verslaafd kunnen zijn! Wij hebben de voor- en nadelen van koffie voor je op een rijtje gezet.

Kun je ’s ochtends niet functioneren zonder koffie? En krijg je hoofdpijn als je een tijdje geen bakkie hebt gehad? Je zou wel eens verslaafd kunnen zijn! Wij hebben de voor- en nadelen van koffie voor je op een rijtje gezet.

Ieder jaar wordt er gemiddeld 148 liter koffie per persoon gedronken. Als je zelf ook veel koffie drinkt, ben je waarschijnlijk wel benieuwd wat de voor- en nadelen van dit zwarte drankje zijn.

Er is al veel onderzoek naar de gevolgen van koffie gedaan. Bij dit onderzoek gaat het vooral over het belangrijkste bestanddeel: de cafeïne.

Voordelen van cafeïne
Sneller afvallen

Cafeïne zorgt ervoor dat je hartslag en ademhaling versnellen, en dat je lichaamstemperatuur wordt verhoogd: je verbruikt dus meer energie na het drinken van koffie en andere cafeïnehoudende dranken.
Door de cafeïne krijg je bovendien een lekker en fit gevoel, waardoor een eventueel hongergevoel wordt onderdrukt. En dat is natuurlijk perfect als je gewicht wil verliezen!

Verhoogde concentratie
Als je cafeïne binnenkrijgt, dan wordt je concentratie verhoogd en worden gevoelens van vermoeidheid verminderd. Vandaar dat je waarschijnlijk vooral op je werk behoefte hebt aan koffie.

Minder kans op huidkanker en haaruitval
Last van spierpijn, omdat je hebt gesport? Cafeïne helpt om de spierpijn te onderdrukken! Verder blijkt uit onderzoek dat cafeïne de kans op huidkanker verkleint, de kans op levensverlenging licht wordt vergroot en dat haarzakjes langer in leven blijven, waardoor je minder snel kaal wordt.

Voordeel van koffie
Naast de voordelen van cafeïne, zijn er ook voordelen van het drinken van koffie in het algemeen. Het blijkt koffie de hersenen beschermt tegen veroudering, eventuele bloedstolsels worden geremd en het cholesterol wordt verlaagd.

Nadelen van cafeïne
Als je al deze voordelen hebt gelezen, dan lijkt koffie waarschijnlijk een fantastisch wondermiddel. Helaas is dat niet zo. Er kleeft namelijk een belangrijk nadeel aan het gebruik ervan. Zo word je bijvoorbeeld geestelijk afhankelijk van cafeïne.

Hoofdpijn en concentratiestoornis
Drink je meer dan drie koppen koffie per dag? Dan heb je kans op deze geestelijke afhankelijkheid. Je krijgt dan waarschijnlijk erge hoofdpijn als je opeens stopt met het drinken van koffie. Ook problemen met je concentratie liggen op de loer. Dit zijn ontwenningsverschijnselen die meestal vijf tot tien dagen duren.

Niet teveel koffie
Denk nu niet dat je helemaal geen koffie meer kunt drinken! Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat je maximaal drie koppen koffie (van 200 tot 250 milliliter per dag) kunt drinken, zonder dat je de daar klachten van krijgt.

Fabels en feiten
Anti-kater?
Nee, koffie helpt niet tegen een kater: de alcohol zul je er uit moeten zweten.
Hoger risico op overlijden?
Nee, het blijkt juist dat koffiedrinkende vrouwen een lager overlijdensrisico hebben dan niet-koffiedrinkende vrouwen.

Koffievervangers
Als je gevoelig bent voor cafeïne, dan kan dat leiden tot slapeloosheid, oorsuizingen of duizeligheid. Wil je toch koffie drinken? Neem dan cafeïnevrije koffie.

Wil je geen koffie drinken, maar wel profiteren van de voordelen van cafeïne? Kies dan voor thee of cola. Er zit minder cafeïne in deze producten: thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne en cola 18 milligram, tegenover 80 milligram cafeïne in filterkoffie).
Drink ook niet teveel cola, omdat daar erg veel suiker in zit. Hierdoor kun je je juist moeilijk concentreren. Bovendien is de suiker natuurlijk ook niet goed voor je figuur en je gebit!

Bron:
Gezondheidsnet