troosten

Hoe help je een rouwende vriendin?

Het kan lastig zijn te weten hoe je een vriend of vriendin helpt die een dierbare heeft verloren. Hoe graag je het ook zou willen, je kunt het verdriet niet helemaal wegnemen. Maar hoe help je dan wel? Waar heeft iemand behoefte aan? En wat moet je vooral niet doen? Met deze tips weet jij hoe je kan helpen als dat nodig is.

1. Probeer je te verplaatsen in haar verlies

Wil je jouw vriend(in) kunnen steunen, dan is het fijn als je haar gevoel écht begrijpt. Misschien kun je nooit 100% weten wat ze doormaakt, maar je kunt wel proberen om je in haar te verplaatsen.
Welke plek nam de overledene in haar leven? Elk verlies is anders. Het overlijden van een kind is iets heel anders dan het overlijden van een ouder. Een collega verliezen kan soms heftiger voelen dan het verliezen van een familielid. Elk verlies brengt andere emoties met zich mee, mede afhankelijk van de onderlinge relatie. Zo kunnen schuldgevoelens een rol spelen, of onzekerheid voor de toekomst. Het kan ook zijn dat jouw vriendin helemaal niet zo’n goede band had met de overledene en dat ze het verlies daardoor nog moeilijker een plek kan geven. Begrijp je de rol van de overlevende in het leven van jouw vriendin, dan begrijp je de impact van het verlies ook beter.

2. Stem jouw manier van steunen af op haar behoefte

Iedereen beleeft een rouwproces weer anders. Waar de een meer behoefte heeft aan praten, is de ander juist gebaat bij stilte of praktische hulp. Je kunt prima vragen waar jouw vriendin op het moment behoefte aan heeft. Dat kan zijn: mogen huilen, even stil zijn, samen herinneringen ophalen aan de overledene of praten over wat het verlies met haar doet. Stem af op haar behoefte. Mocht er sprake van zijn, bied dan ook ruimte voor negatieve gevoelens ten opzichte van de nabestaande. Ook dit hoort bij het verwerkingsproces. Kan jouw vriendin zelf lastig aangeven waar ze behoefte aan heeft, bedenk dan wat jij zelf fijn zou vinden als je in haar schoenen zou staan. Probeer dit vervolgens voorzichtig uit en tast goed af of het lijkt te helpen of niet. Of stel dingen voor en vraag of het haar helpt als je bijvoorbeeld eens voor haar zou koken.

3. Bied een luisterend oor, in plaats van advies

Heeft iemand verdriet, dan zijn we snel geneigd in de praktische modus te schieten. Voor je het weet geef je verschillende adviezen om met het verdriet om te gaan, of probeer je iemand op te beuren met verstandelijke argumenten. Hoe goed bedoeld het ook is, een rouwende persoon kan er vaak niets mee en voelt zich er niet door gesteund. Sterker nog, het komt soms zelfs kwetsend over (bijvoorbeeld als er, bij het overlijden van een kind, gezegd wordt: ‘Je bent nog jong, het is je vast gegund nog een kind te krijgen’). Het geeft iemand het gevoel dat zijn verlies niet erkend wordt. Laat die ongevraagde (lees: ongewenste) adviezen en opmerkingen achterwege.

Biedt een luisterend oor. Jouw vriendin is bij jou om gehoord en gezien te worden. Luister met volle aandacht en geduld: pas wanneer gevoelens of gedachten over een verlies herhaaldelijk worden geuit, kan zo’n gebeurtenis worden verwerkt.

4. Laat weten wat ze van jou kan verwachten en kom dit na

In een tijd vol emoties en onzekerheden, is het heel fijn als jouw vriendin weet wat ze aan jou heeft. Het laatste wat je wil, is een belofte maken en die vervolgens niet nakomen. Bied steun en duidelijkheid door te doen wat je zegt en belooft. Bied je aan morgen voor haar te koken? Doe dat dan. Het lijkt misschien iets kleins, maar voor haar kan het een grote opluchting en steun zijn.
Beloof je de hele week bereikbaar te zijn? Wees dat dan ook. Dit werkt ook de andere kant op. Soms verwacht iemand steun die jij niet kan bieden. Misschien heb je er geen tijd voor, of ervaar je sterk eigen emoties waardoor je geen ruimte hebt voor andermans verdriet. Dit kan. Het belangrijkst is om er eerlijk over te zijn. Maak (op een zachte manier) duidelijk wat ze beter niet van jou kan verwachten. Zo blijf je eerlijk naar elkaar en jezelf en voorkom je teleurstelling. Jammer genoeg kan je niet het verdriet zomaar wegnemen, maar met deze tips, kleine daden en liefde kan je hopelijk jouw vriendin weer verder helpen. Want juist in zware tijden, kan je echt het verschil maken. Veel sterkte en succes.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen
. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen tevens verschillende Reiki-cursussen volgen, net zoals de online cursus ‘Holistisch voeden’ en ‘Rust in je hoofd’.