darmen

Dit is hoe je darmen invloed hebben op je mentale gezondheid

Voel je je weleens somber, gestrest of prikkelbaar zonder duidelijke reden? Het zou zomaar eens met je darmen te maken kunnen hebben. Ja, echt waar!

Je darmen, ook wel vaak het ‘tweede brein’ genoemd, spelen een veel grotere rol in je mentale gezondheid dan we lange tijd dachten. Tijd om eens in je buikgevoel te duiken!

Je buik denkt mee

Wist je dat je darmen en je hersenen constant met elkaar communiceren? Dat gebeurt via de zogenaamde hersen-darm-as. Dit is een soort snelweg van zenuwen, hormonen en chemische stoffen die informatie heen en weer stuurt tussen je hoofd en je buik. Denk aan stress die je maag van streek maakt, of vlinders in je buik als je verliefd bent. Maar het werkt dus ook andersom: hoe het in je darmen gaat, kan invloed hebben op hoe je je voelt.

De kracht van je darmflora

In je darmen wonen triljoenen bacteriën. Samen vormen zij je microbioom. Deze bacteriën helpen niet alleen bij het verteren van je eten, maar produceren ook stofjes die je stemming kunnen beïnvloeden. Denk aan serotonine, het gelukshormoon: zo’n 90 procent daarvan wordt niet in je hoofd, maar in je darmen aangemaakt!

Een gezonde darmflora kan dus bijdragen aan een stabiele stemming, meer energie en minder stress. Maar een verstoord microbioom, bijvoorbeeld door een slecht dieet, te veel alcohol of antibiotica, kan juist zorgen voor somberheid, angstgevoelens of een opgejaagd gevoel.

Herken je dit?

  • Vaak last van een opgeblazen gevoel én stemmingswisselingen?
  • Moe na het eten en weinig fut in je hoofd?
  • Regelmatig prikkelbare darmklachten en tegelijk stress of piekergedachten?

Dan is het misschien tijd om aandacht te besteden aan je darmen.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je zelf al veel doen om je darmen (en daarmee je hoofd) een handje te helpen:

  1. Eet vezelrijk
    Denk aan groenten, fruit, volkoren producten en peulvruchten. Vezels zijn het lievelingseten van je goede darmbacteriën.
  2. Vermijd overmatige suiker en bewerkte voeding
    Deze kunnen de balans in je darmen verstoren.
  3. Fermenteer
    Voeg voedingsmiddelen toe zoals yoghurt, kefir, zuurkool of kimchi. Die zitten vol goede bacteriën.
  4. Beweeg regelmatig
    Wandelen, yoga of sporten stimuleert niet alleen je darmen, maar ook je brein.
  5. Ontspan
    Stress is een grote boosdoener voor je darmen. Probeer mindfulness, ademhalingsoefeningen of gewoon even offline gaan.

Balans is belangrijk

Natuurlijk is een gezonde darm geen wondermiddel tegen alle mentale klachten, maar het is wel een belangrijke factor. Zie het als een teamspel: jouw hoofd, buik en levensstijl werken samen. Goed zorgen voor je darmen kan dus écht een positief effect hebben op hoe je je voelt. Dus de volgende keer dat je een baaldag hebt, kijk dan niet alleen naar je agenda of hormonen, maar misschien ook naar je bord.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Gezondheid.nu
Foto: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Lifestyle

Uit andere media


Vera Guldemeester

Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.

Meer van Vera