Placeholder

Het ligt niet aan jou..

Je kent het vast wel: je zit lekker op de bank naar een filmpje te kijken met een zak chips op schoot. Eigenlijk heb je wel genoeg chips gehad, maar je kunt het niet laten om door te eten. En voor je het weet, is de hele zak leeg. Dat ligt gelukkig niet aan jou, maar aan je brein!

Je kent het vast wel: je zit lekker op de bank naar een filmpje te kijken met een zak chips op schoot. Eigenlijk heb je wel genoeg chips gehad, maar je kunt het niet laten om door te eten. En voor je het weet, is de hele zak leeg. Dat ligt gelukkig niet aan jou, maar aan je brein!

Uit een studie is gebleken dat producten met een hoge glycemische index (GI) het gebied in je hersenen activeren dat ook oplicht als er sprake is van een gok- of drugsverslaving. Koekjes, chips en witte pasta zijn voorbeelden van producten met een zodanig hoge index.

Onderzoekers hebben dat onderzocht door personen met overgewicht dezelfde milkshakes te laten drinken. De milkshakes verschilden echter op 1 punt: sommigen hadden een hoge glycemische index, anderen een lage. Na 4 uur bleek dat degenen die milkshakes met een hoge GI hadden gedronken, er meer moeite mee hadden de milkshake te laten staan. Dat komt doordat zij meer activiteit in het hersengebied hadden, waardoor je gevoeliger bent voor verslavingen en eetbuien.

Wees niet bang dat eten eenzelfde soort verslaving is als alcohol of drugs. Die laatste 2 zijn niet noodzakelijk om van te leven en voeding is dat natuurlijk wel. Al is er wel een addertje onder het gras: je eet niet alleen uit noodzaak, maar ook uit frustratie of voor je plezier. Eet je vooral veel uit frustratie of voor je plezier? Pas dan wel op. Een ‘eetverslaving’ kan dan in combinatie met toenemende breinactiviteit in het genotscentrum wel reëel zijn. Heb je daar geen last van? Eet dan die ene zak chips lekker leeg tijdens Bridget Jones. Het ligt immers niet aan jou, maar aan je brein.

Bron: www.womenshealthmag.nl