Geen salon nodig: met dít stappenplan geef je jezelf een heerlijke massage

Wist je dat een massage hartstikke gezond is? Vaker doen, dus. In de salon (zodra het weer kan) óf gewoon thuis.

Lianne de Hoog, masseuse en spa-manager bij Weleda City Spa Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, geeft tips.

DIY: korte massage

Klem een grote stuiterbal of tennisbal tussen de muur en je lichaam, ter hoogte van je schouders. Zoek de pijnpunten op als je die hebt en laat de bal daar goed over heen rollen door heen en weer te bewegen.

DIY: lange massage (15 minuten)

Wees liefdevol en masseer niet te hard en lang. Veel knoopjes zitten langs de rand van je schouderblad, daar waar je nek overgaat in je schedel, langs de rand van je bekken en rondom je stuitje. Masseer je stuitje nooit te hard, want daar komen veel zenuwen samen.

Stap 1: bouw de massage langzaam op. Breng eerst wat olie aan op de huid, begin dan met het aaien van de (pijnlijke) plek.
Stap 2: na 1 minuut kun je de plek wat steviger aaien, hierdoor warmen de spieren op.
Stap 3: na 2 minuten zijn de spieren warm en kun je de knoopjes masseren door de plek langzaam te kneden en een beetje te duwen. Let op! Masseer nooit koude spieren, dit doet pijn en kan blessures veroorzaken.

Juiste olie

Een olie is onmisbaar, want die zorgt ervoor dat je handen soepel over de huid glijden. Bovendien hee de geur van de olie een grote invloed op je stemming. Zo maakt een lavendelolie je relaxed, ideaal als je ’s avonds gemasseerd wordt. Citrusolie werkt juist oppeppend en is dus fijn voor overdag. Een droge huid is gebaat bij een voedende olie, zoals amandelolie. Calendula-olie is fijn voor de gevoelige huid en arnica-olie helpt bij pijnlijke spieren.

Hoe vaak?

Bij klachten kun je je om de 2 à 3 weken laten masseren. Puur voor de ontspanning? Dan is 1 keer per maand wel voldoende.

Lees ook: 5 redenen waarom jij nú een massage van je partner verdient