Zo (on)gevaarlijk is het om water te drinken dat een dag oud is

Dít gebeurt er met je lichaam als je te weinig drinkt

Natuurlijk weet je het wel, je moet altijd genoeg drinken. Maar hoeveel dan precies? En gaat het alleen om water, of telt een kop koffie ook? Je leest het hier.

Twee liter vocht per dag

Je lichaam heeft elke dag zo’n twee liter vocht nodig, op warme dagen zelfs wat meer. Maar dat betekent niet dat je per se twee liter water moet drinken. Via het voedsel dat je eet, krijg je al een halve tot zelfs één liter vocht binnen. Dat betekent dat je zelf ongeveer nog één tot anderhalve liter moet drinken, dit zijn gemiddeld acht grote glazen. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van je leeftijd, lichaamsgewicht, de mate waarin je beweegt en de hoe warm het is. Voor je dagelijkse vochtinname tellen ook non-alcoholische dranken, koffie, thee, (kokos)water, groente en fruit mee.  Tip: water (met of zonder fruit of schijfjes komkommer) is verreweg de beste optie om je vochtbalans op peil te houden. Want frisdrank (en vaak ook kokoswater) bevat veel suikers en koffie zorgt ervoor dat je lichaam sneller vocht kwijtraakt.

Gezonde drinkgewoontes

Je kunt beter kleine hoeveelheden drinken, verdeeld over de dag dan dat je in één keer drie grote glazen achterover klokt. Wacht niet tot je dorst krijgt, want dan ben je eigenlijk al te laat. Dorst is namelijk het eerste signaal van je lichaam dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Drink elk uur een klein glaasje water, dan zit je goed. Kraanwater, bronwater en mineraalwater zijn niet hetzelfde. Er zit een verschil in dat wettelijk is vastgelegd. Zo moet bronwater van een erkende bron komen, veilig zijn om te drinken bij de bron en bij de bron gebotteld zijn. Dit geldt ook voor natuurlijk mineraalwater. Maar deze moet daarnaast nog beschikken over een stabiele samenstelling van mineralen. Kraanwater kan uit verschillende bronnen afkomstig zijn en wordt gezuiverd voordat het bij jou uit de kraan stroomt. TIP: je plastic fl esje water bijvullen kan prima, maar doe niet te lang met één fl esje. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat bij 53 procent van waterflesjes die langdurig werden bijgevuld, de kwaliteit van het water vergelijkbaar was met slootwater. Dat komt mede door het hoge aantal enterobacteriën (ook wel poepbacteriën genoemd!). Hoe dit kan? Het eten dat achterblijft in je mond komt tijdens het drinken in het fleswater terecht. Als je het fl esje daarna niet goed uitspoelt met heet water en afwasmiddel, blijven de resten in het water zitten. En dan gaat het letterlijk een eigen leven leiden, doordat de bacteriën gaan groeien.

Het gevolg van een vochttekort

Lange tijd te weinig drinken, leidt tot uitdroging. Uitdroging houdt in dat je niet genoeg water en andere vloeistoffen hebt voor de normale lichaamsfuncties, zoals het regelen van je lichaamstemperatuur, het opnemen van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Je spreekt al van uitdroging als je één tot twee procent minder watervolume in je lichaam hebt. Dit merk je aan een droge mond en keel- en/of hoofdpijn. Het gevolg is dat je concentratie, humeur, denkvermogen en energie achteruitgaan. Drink je niet bij? Dan kan ook je stoelgang verminderen (harde poep, verstopping), wat kan leiden tot buikpijn en aambeien. Ook je huid (en dat is het grootste orgaan van je lichaam) droogt uit als je structureel te weinig drinkt, waardoor rimpels sneller zichtbaar worden. Vooral voor ouderen en jonge kinderen kan uitdroging gevaarlijk zijn. Oudere mensen hebben een minder goed ontwikkeld dorst gevoel. Ook sommige medicijnen kunnen het risico op uitdroging vergroten. Net als bepaalde ziekten, zoals een long- of blaasontsteking. Te weinig drinken vergroot de kans op vermindering van het denkvermogen en vergeetachtigheid. Maar geen paniek, want een milde uitdroging kun je gelukkig snel verhelpen met een paar glazen water. Proost!