havermout

Déze veelgemaakte fouten maken je havermout héél wat minder gezond

Havermout zit boordevol eiwitten, vezels en ijzer. Een prima ontbijt dus, zou je zeggen. Toch kunnen een aantal kleine fouten er al voor zorgen dat de maaltijd een stuk minder gezond wordt.

Voorkom deze fouten:

1. Te grote portie

Te veel havermout kan er niet alleen voor zorgen dat je veel calorieën binnenkrijgt, maar ook voor een ‘inkakker’ zorgen. Precies wat je niet wilt. Beter is het om ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout als portie te nemen.

2. Ongezonde toppings

Havermout is een prima maaltijd, maar het wordt al een stuk minder gezond wanneer je er bijvoorbeeld chocolade of Nutella doorheen gooit. Kies in plaats daarvoor voor gezonde opties, zoals blauwe bessen, appel, pompoenpitten of rauwe cacaopoeder.

3. Altijd melk bij de havermout

Melk maakt je havermout romiger, maar in combinatie met noten, zaden én misschien pindakaas, maakt het je ontbijt er niet echt gezonder op. Je kunt je havermout dan ook het beste eten met water. En wil je toch liever melk, kies dan voor een plantaardige, ongezoete variant zoals amandelmelk.

4. Te veel zoete toevoegingen

Honing, agavesiroop en kokosbloesemsuiker hebben een gezonde reputatie, maar het blijven suikers. Je kunt dan ook beter kiezen voor een andere suikerbron, zoals bijvoorbeeld kaneel of een halve banaan. Zitten ook nog eens kalium en vezels in.

Bron: Women’s Health
Foto: Getty Images

Lees ook: dit gebeurt er met je lichaam als je niet ontbijt

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.