Puistjes

Déze bultjes op je huid mag je nooit uitknijpen

Als je een bultje op je huid ziet, ben je vaak geneigd om deze uit te knijpen. Maar in veel gevallen is dat helemaal niet goed. Wij leggen het uit.

Deze 8 bultjes zijn namelijk doodnormaal. Volgens dermatoloog Dendy Engelman kan uitknijpen het alleen maar erger maken. “Als je alles uit probeert te knijpen, breek je huid en word je vatbaarder voor infecties”, vertelt hij aan Women’s Health.

1. Systische acne

Dit is een van de meest pijnlijke vormen van acne. Ze zitten erg diep in de huid en zijn daardoor moeilijk te behandelen. Uitknijpen heeft volgens Engelman dan ook geen zin. “De cysten zitten zo ver onder de huid dat je niet eens in de buurt komt om de bult te bereiken. Je zult achterblijven met een bloederige vlek die onmogelijk te verbergen is met make-up.”

2. Gerstekorrel

In tegenstelling tot puistjes zit in gerstekorrels geen vuil. Ze ontstaan door dode huidcellen die onder je huid zitten. Uitknijpen heeft geen zin en zorgt alleen maar voor irritatie op de huid. Wil je ze toch verwijderd hebben? Maak dan een afspraak met je dermatoloog.

3. Ingegroeide haartjes

Deze pijnlijke bultjes ontstaan wanneer de haarschacht vast zit onder de huid. Als je er met je handen of een pincet aanzit, wordt de ontsteking vaak alleen maar erger en duurt het genezen langer. Zó kun je ingegroeide haartjes voorkomen.

4. Steelwratjes

Dit zijn eigenlijk extra stukjes huid, vaak in je nek of op je onderarmen. Je moet deze dan ook zeker niet uitknijpen, omdat ze veel pijn doen en gaan bloeden. Ook kan het de kans op infecties vergroten. Wil je het laten verwijderen? Neem dan contact op met je huisarts.

5. Koortsblaasjes

Het aanraken van koortsblaasjes kan ervoor zorgen dat binnen no time je hele gezicht en handen onder zitten. Het geneest vanzelf.

6. Mee-eters

Hoewel het uitknijpen van mee-eters voor veel mensen ontzettend satisfying is, kun je ze beter met rust laten. De bacteriën worden hierdoor namelijk nog dieper in de huid geduwd en er ontstaat een wondje.

7. Ouderdomswratten

Deze plekjes ontstaan vooral op plekken die vaak in de zon komen, zoals je gezicht, borst en rug. Ze zijn niet gevaarlijk, dus je hoeft ze ook niet weg te halen. Wil je ze toch laten verwijderen of twijfel je over een plekje? Neem dan contact op met je huisarts.

8. Keratosis pilaris

Dit is een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een ophoping van keratine. Blijf er liever vanaf, want uitknijpen kan littekens veroorzaken.

Lees ook: Irritatie of puistjes? Zó voorkom je huidproblemen door een mondkapje

Bron: Women’s Health Foto: Getty Images