vrouw blij

Dag 2020: 5 tips om het jaar positief af te sluiten

Het jaar 2020 was voor veel mensen een pittig jaar. Maar ondanks dat waren er vast ook mooie momenten. Met deze tips vergroot je je dankbaarheidsgevoel en sluit je het jaar positief af.

De kracht van dankbaarheid

Je dankbaar voelen, heeft als voordeel dat het je happy maakt. Je kijkt als het ware door een roze bril van dankbaarheid, waardoor de leuke dingen je meer opvallen dan wanneer je deze bril niet op hebt. Intuïtief trainer Jolanda Hoogkamer: “Dankbaarheid maakt ook dat je fijne momenten intenser beleeft. Dat komt doordat je je er bewuster van bent. Door jezelf af te vragen waar je dankbaar voor bent, voel je meer waardering voor de dingen die je anders vanzelfsprekend vindt. Zo versterk je het positieve, dankbare gevoel in jezelf.”

1. Bewaar je dankbaarheid in een pot

Zelfs op dagen waarop alles tegenzit, zijn er momenten waar je dankbaar voor kunt zijn. Je moet het alleen even (willen) zien. Schrijf op losse briefjes waar je dankbaar voor bent en waar je blij van wordt. Rol elk briefje op en stop het in een glazen pot. Doordat de pot steeds voller wordt, neemt je dankbaarheid letterlijk toe. Ondertussen maakt je lichaam lekker veel feelgood-hormonen aan, waardoor je gevoel van dankbaarheid groeit. 

Leuke tip: Haal op Oudjaarsdag alle briefjes uit de pot en lees terug waar je dat jaar allemaal dankbaar voor was.

2. Stel jezelf deze 3 vragen

Wat ging er vandaag onverwachts goed? Wat was een fijn moment vandaag? Waar mag ik blij mee zijn? Met dit soort vragen zet je je focus op standje dankbaarheid.

3. Benoem de fijne dingen

Jolanda Hoogkamer: “Je uit je dankbaarheid naar anderen door simpelweg ‘dankjewel’ te zeggen. Benoem de fijne momenten en je gevoel van dankbaarheid neemt toe.”

Leuke tip: Plak een briefje op de badkamerspiegel met de vraag: ‘waar ben ik vandaag dankbaar voor?’ Of zet een timer in je telefoon zodat de vraag in je scherm verschijnt.

Dankbaarheidsoefening: Benoem vijf dingen die je tegenkomt onderweg van de supermarkt naar huis waar je blij van wordt. Zoals een mooie bloem, versierde kerstboom of de glimlach van een voorbijganger. 

4. Kijk wat er wél is

Jolanda Hoogkamer: “We zijn geneigd om te kijken naar wat er niet is en waar we ontevreden over zijn. Bijvoorbeeld als er strengere coronamaatregelen komen. Draai het liever om en kijk wat er wél mogelijk is.” Hallo dankbaarheid!

5. Doe een dankbaarheidsmeditatie

Dankbaarheid heeft alles te maken met je goed voelen. Door te mediteren kom je meer uit je hoofd waardoor je beter kunt voelen. Zo geef je jezelf een feelgood-boost. Speciaal voor Vriendin heeft Jolanda Hoogkamer een dankbaarheids-meditatie gemaakt. Bekijk ‘m hier:

Nog meer tips? Je vindt ze deze week in Vriendin.