
- Home
- Gezond & mooi
- Niet alleen nachtrust: 7x zo laad je écht op
Niet alleen nachtrust: 7x zo laad je écht op
Tekst: Malu Pesulima
22 juli 2025
Ja, nachtrust is belangrijk, maar dat je om tot rust te komen alleen maar hoeft te slapen, is een misverstand. Wil je je hoofd en lichaam écht rust gunnen, zorg dat voor deze zeven manieren om je batterij op te laden.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is te veel stress een van de grootste risico’s voor onze gezondheid. Dat zit zo: als je lichaam of brein constant ‘aan’ staat zonder te herstellen, maakt je lijf continu het stresshormoon cortisol aan. Gevolg? Een verhoogde bloeddruk, verstoorde spijsvertering, verminderde weerstand en slechter slapen. Ook kun je last krijgen van vergeetachtigheid, paniekaanvallen en een verhoogd risico op depressie en burn-out.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan chronische stress op termijn leiden tot ernstige aandoeningen als diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en psychische stoornissenOok in Nederland zijn de cijfers zorgwekkend: uit onderzoek van TNO blijkt dat één op de zes werkende Nederlanders kampt met burn-outklachten. Werkstress is zelfs een van de belangrijkste oorzaken van langdurig ziekteverzuim.
Kortom, het is belangrijk om op tijd rust te nemen. En eerlijk is eerlijk: een avondje op de bank is dan vaak niet genoeg. Want rust komt in meerdere vormen, en je hebt ze allemaal nodig om écht op te laden. De Amerikaanse arts Dr. Saundra Dalton-Smith onderscheidt zeven soorten rust.
1. Fysieke rust
Met fysieke rust laat je je lijf ontspannen. Bijvoorbeeld door te slapen, luieren of ontspannen op de bank te hangen. Maar ook rustige bewegingen zoals yoga of wandelen tellen mee.
Zo neem je het: ga op tijd naar bed, neem een warm bad, doe een ademhalingsoefening of een dutje van ongeveer twintig minuten.
2. Mentale rust
Lijkt jouw hoofd aan het eind van de dag uit elkaar te ploffen door alle gedachten? Dan kun je wel wat mentale rust gebruiken.
Zo neem je het: schrijf piekergedachten op, las korte pauzes in tijdens je werk of probeer de Pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten gefocust werkt, gevolgd door vijf minuten rust.
3. Sensorische rust
Omgevingsgeluiden, beeldschermen en meldingen op je telefoon: in deze maatschappij is het niet zo gek dat je zintuigen op den duur overprikkeld raken.
Zo neem je het: leg je telefoon weg, zet meldingen uit of maak een wandeling in stilte, zonder oordopjes of schermen. Natuurlijke geluiden zoals vogels, ritselende bladeren en stromend water zorgen er volgens wetenschappers voor dat je sneller tot rust komt.
4. Creatieve rust
Je hoeft geen kunstenaar te zijn om dit soort rust nodig te hebben. Creatieve rust zorgt namelijk bij iedereen voor inspiratie en nieuwe ideeën.
Zo neem je het: ga eens naar een kunstmuseum, laat je verrassen dor de natuur, luister naar muziek waar je blij van wordt of gun jezelf een moment van ‘niets moeten’.
5. Emotionele rust
Zet je je eigen gevoelens vaak opzij voor een ander? Krop je vaak dingen op? Dan kan je emotioneel uitgeput raken. Door emotionele rust te nemen, maak je ruimte voor je eigen gevoel.
Zo neem je het: praat met een vriend of vriendin die je vertrouwt, schrijf je gevoelens op en zeg wat vaker ‘nee’. Vind je dat laatste lastig? Begin dan klein. Zeg bijvoorbeeld nee tegen een uitnodiging of klusje waar je eigenlijk geen zin in hebt. Zo oefen je grenzen aangeven zonder dat het meteen heftig voelt.
6. Sociale rust
Sommige mensen geven energie, anderen kosten het. En die laatste groep kan zorgen voor spanning en stress.
Zo neem je het: breng zoveel mogelijk tijd door met mensen bij wie je je veilig voelt en van wie je energie krijgt. Plan bewust avonden zonder verplichtingen en wees eerlijk over je grenzen: het is oké om nee te zeggen tegen een feestje als je batterij bijna leeg is.
7. Spirituele rust
Klinkt misschien wat vaag, maar het gaat erom dat je bewust stil staat bij wat echt belangrijk voor je is. Spirituele rust helpt je om te ontspannen en weer op te laden, vooral op momenten dat het leven even te druk voelt.
Zo neem je het: probeer te mediteren, doe iets voor een ander en schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent.
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
LEES OOK
Uit andere media
Meer van Malu