Jeuk aan het gehemelte? Hierdoor kan dat komen

Naar de huisarts? 7 kwaaltjes die je niet moet negeren

Heb je last van lichamelijke klachten? Dan kan een check-up geen kwaad. Bij deze 7 signalen is het verstandig om verder onderzoek te doen.

1. Slechte adem

Heb je vaak last van een slechte adem? Dat kan volgens het MDL Fonds (voorheen Maag Lever Darm Stichting) komen door een ontsteking in je mond, bijholten of neuspoliepen. En als je te lang met zo’n ontsteking rondloopt, kan de infectie chronisch worden of kun je last krijgen van een tandvleesontsteking, abcessen en zelfs tandbederf.

Wat je kunt doen
Poets je tanden twee keer per dag, gebruik tandenstokers en vergeet de achterkant van je tong niet mee te nemen tijdens het poetsen. Beperk knoflook, uien en sterk gekruid eten. Als de slechte adem aanhoudt, is het verstandig om naar de huisarts of tandarts te gaan om de oorzaak te achterhalen.

2. Jeuk

Jeuk zonder een zichtbare uitslag kan wijzen op verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. Een allergie, bijvoorbeeld. Of in zeldzame gevallen lever- of nierproblemen. Soms kan het ook gelinkt zijn aan een probleem met de schildklier of stress.

Wat je kunt doen
Drink minimaal twee liter water per dag en smeer een vochtinbrengende crème om je huid te hydrateren. Gebruik een milde zeep en draai de douche niet te warm, want dan droogt je huid uit en ook dat jeukt. Blijf je last houden? Breng dan een bezoekje aan de huisarts.

3. Piep in je oren

Oorsuizen kan komen door te veel harde geluiden, maar ook door oorontsteking of problemen met de bloedvaten. Als je er niets aan doet, kan het volgens KNO-artsen je gehoor beschadigen.

Wat je kunt doen
Zet je koptelefoon of oortjes niet harder dan 60% van het maximale volume en draag oordoppen of een koptelefoon met gehoorbescherming bij concerten, festivals of in een lawaaiige werkomgeving. Geef je oren ook altijd even de tijd om te herstellen na blootstelling aan veel lawaai. Als de piep aanhoudt, maak dan een afspraak bij een KNO-arts voor verder onderzoek.

4. Aanhoudende vermoeidheid

Chronische vermoeidheid kan wijzen op een onderliggend probleem, zoals een vitamine D-tekort, bloedarmoede of schildklierproblemen. Soms kan het ook een teken zijn van slaapstoornissen, zoals slaapapneu.

Wat je kunt doen
Het is slim om bloedtesten te laten doen, bijvoorbeeld voor vitamine D, ijzer en je schildklierfunctie. Ook kun je je slaapgewoonten verbeteren door een vast slaapschema aan te houden en elektronische apparaten voor het slapen te vermijden.

5. Pijn in je onderrug

Lage rugpijn kan van alles betekenen: van spierverrekking tot (minder voorkomende) aandoeningen zoals een hernia of problemen met je wervelkolom. Blijf je ermee rondlopen, dan kan dit leiden tot chronische pijn of in uitzonderlijke gevallen verlamming.

Wat je kunt doen
Een fysiotherapeut kan helpen met oefeningen die je houding verbeteren. Houdt de pijn langer dan een paar weken aan of heb je last van gevoelloosheid of tintelingen? Ga dan naar de huisarts voor verder onderzoek.

6. Blaasproblemen (pijn of veel moeten plassen)

Als je vaak naar de wc moet of pijn hebt bij het plassen, kan dit wijzen op een blaasontsteking of een urineweginfectie. Dit kan, als je dit niet behandelt, leiden tot nierinfecties of andere complicaties.

Wat je kunt doen
Drink twee liter water per dag en probeer je blaas regelmatig te legen. Als de klachten aanhouden, is het verstandig om een urineonderzoek te doen bij je huisarts.

7. Pijnlijke of gevoelige borsten

Hoewel pijn in de borsten vaak onschuldig is en kan komen door hormonale veranderingen, kan het ook wijzen op een infectie of cyste.

Wat je kunt doen
Zelfonderzoek van je borsten kan helpen om veranderingen op tijd te voelen. Als je een knobbel voelt of als de pijn blijft aanhouden, maak dan een afspraak met je huisarts voor verder onderzoek.

Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Uit andere media