wegen

6 redenen waarom er op de weegschaal niets verandert

Ben jij druk bezig om een aantal kilo af te vallen, maar wil het getal op de weegschaal maar niet veranderen? Grote kans dat het met een van deze dingen te maken heeft.

1. Heb je jezelf het juiste doel gesteld?

Is jouw doel een paar kilo afvallen? Mis, je doel zou moeten zijn: minder calorieën eten. Volgens het Voedingscentrum moet een vrouw zo’n 2000 calorieën per dag binnenkrijgen om op een stabiel gewicht te blijven. Wil je afvallen, dan moet je dus minder dan 2000 calorieën eten. Per dag 500 calorieën minder innemen, betekent per week zo’n 400 gram afvallen. Je lichaam heeft sowieso 1000 calorieën nodig om vitale functies te kunnen onderhouden, dus eet nooit minder dan 1200 calorieën per dag. En houd dat minimum ook niet wekenlang vol! Op de juiste en gezonde manier gewicht verliezen, bereik je niet door een crashdieet te volgen, maar door een grote verandering door te voeren in je leefstijl. Afvallen kost nu eenmaal tijd. Ban ook geen voedselgroepen zoals koolhydraten uit je dieet. Je lichaam heeft die nodig om te kunnen functioneren.

2. Eet je het juiste voedsel?

Een calorie is een calorie, of dat nu een chipje of een aardbei is. Maar het is wel goed om voor de gezondste keuzes te gaan. Een bak aardbeien is nu eenmaal beter dan een handje chips. Van eten met meer voedingswaarde is je lichaam sneller en langer verzadigd, waardoor je niet naar ongezonde snacks hunkert. Een gezond dieet houdt kort gezegd in: volkoren koolhydraten (volkorenbrood, pasta, rijst, haver, quinoa) en magere eiwitten (kip, kalkoen, vis, eieren). En verder natuurlijk het gebruikelijke: veel en verschillende soorten groente en fruit en magere melkproducten zoals magere yoghurt, kaas en melk. Verzadigde vetten zoals in gefrituurd eten, taart, koekjes en vet vlees kun je beter laten staan. Onverzadigde, goede vetten zoals in noten, zaden, olijfolie, vette vis (makreel en sardientjes) kun je prima eten.

3. Eet je genoeg?

Als je te weinig eet, houdt je lichaam meer energie en vetten vast. Je lichaam gaat dan in de spaarstand, waardoor je spijsvertering een stuk langzamer wordt. Dit zorgt ervoor dat je minder of zelfs helemaal niet afvalt. Als je gewicht wilt verliezen, moet je langzaamaan minder calorieën eten en drinken, zodat je lichaam eraan went en niet in de overlevingsmodus schiet.

4. Ben je eerlijk over wat je eet en drinkt?

Afvallen draait om de juiste balans in calorie-inname. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel calorieën je precies binnenkrijgt. Het kan namelijk zo zijn dat je onbewust meer eet en drinkt dan je denkt en dan gebeurt er inderdaad weinig op je weegschaal. Een eet- en drinkdagboek bijhouden, is een goede manier om inzicht te krijgen in al die calorieën. Zo kom je erachter dat dat ene koekje bij de thee stiekem een dagelijks verwennerijtje is geworden. Door het dagboek ben je bewuster met eten en drinken bezig, waardoor je niet ongemerkt meer in je mond stopt dan nodig is.

5. Heb je je plateau bereikt?

Als je al zo’n twee à drie maanden bezig bent met afvallen en opeens geen gewicht meer verliest, heb je een plateau bereikt. Dit gebeurt omdat je lichaam went aan de lagere calorie-inname, maar het kan ook komen omdat oude gewoontes weer de kop opsteken: je eet meer en beweegt minder. Het kan ook door hormonale schommelingen komen. Plateaus in je gewicht zijn meestal tijdelijk. Toch vormen ze een risico, omdat je misschien minder gemotiveerd raakt als je niet afvalt. Om deze fase te doorbreken, hoef je alleen wat meer variatie in je eet- en beweegroutine aan te brengen. Eet andere groenten en fruit, ga in plaats van fitnessen eens zwemmen of til je fitnessroutine naar een zwaarder niveau.

6. Beweeg je wel genoeg?

Het is simpel: door meer te bewegen, verbrand je meer calorieën. En daarvoor hoef je echt niet meteen uren naar de sportschool. Loop eens naar de supermarkt, ga niet beneden, maar boven naar de wc of zet je drinken net wat verder weg zodat je wel moet opstaan. Dagelijks 10.000 stappen proberen te zetten, is ook een goede manier om meer te bewegen.

Tip van Vriendin

Mensen die zichzelf regelmatig wegen, bereiken hun gewichts- en fitnessdoelstellingen sneller. De FITAGE Bluetooth weegschaal en bijbehorende app helpen je alle informatie over jouw lichaam snel en overzichtelijk op één plek te verzamelen. Zo voorkom je op tijd gezondheidsproblemen en hoef je geen handmatige notitieboekjes of ingewikkelde schema’s meer te gebruiken. Voor meer info klik op onderstaande button.

Lees ook: dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het afvallen

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.

FITAGE