6 hele goede redenen om vanavond nog in bad te gaan

Een bad werkt veel meer dan alleen ontspannend. Zo is het goed voor je weerstand en ga je er heerlijk van slapen.

1. Je immuunsysteem krijgt een boost

Een warm bad (tussen de 35 en 38 graden) zorgt voor een snellere bloedcirculatie, waardoor je lichaam opwarmt. Zeg maar dag tegen koude handen en voeten! Ook hebben bacteriën en virussen dankzij die snellere bloedcirculatie geen kans om zich op slijmvliezen te nestelen en zich verder te verspreiden waardoor een griepje of verkoudheid uitblijft.

Let op: blijf niet te lang in bad liggen als je al verkouden of ziek bent. Tien tot twintig minuten is het maximum. Anders overbelast je je verzwakte weerstand juist.

2. Je wordt er blij van

Als je baddert, maak je het gelukshormoon serotonine aan, aldus psycholoog Neil Morris aan de universiteit van Wolverhampton.

3. Je spierpijn vermindert

Een warm bad ontspant je spieren en stimuleert de doorbloeding van spierweefsel. En door een betere doorbloeding herstel je sneller. Helemaal als je baddert in een bad met magnesiumkristallen. Magnesium houdt je spieren namelijk soepel en sterk.

4. Je verbrandt er meer calorieën mee dan je denkt

Omdat je lichaamstemperatuur door een warm bad verhoogt, wordt je stofwisseling iets sneller dan in rust. Hierdoor verbrand je bij het nemen van een warm bad meer calorieën dan wanneer je op de bank ligt, aldus assistent professor Fysiologie Thijs Eijsvogels bij het Radboud UMC. Ter vergelijking: met een uur badderen verbrand je 140 calorieën, dat is hetzelfde als een half uur rustig wandelen. Daarnaast stelt Hannah Pallubinksy, onderzoekster aan de Maastricht University, dat je bloeddruk daalt in warm water, waardoor je hart sneller gaan slaan. Dit kost energie, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Lees ook: bewezen: een uurtje in bad gaan staat gelijk aan een halfuur sporten

5. Je bloedsuikerspiegel daalt

En dat is vooral voor mensen met diabetes type 2 goed nieuws. Regelmatige blootstelling aan milde warmte, zoals een bad van 34 à 35 graden, verlaagt de suikeren insulinewaardes in het bloed. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

6. Je slaapt er heerlijk door

Je slaapt lekkerder als je lichaamstemperatuur niet te warm is. Als je in bad gaat, warmt je lichaam op. Maar als je weer uit bad stapt, wordt je lichaam in rap tempo koeler. Dit proces gebeurt ook vlak voor je gaat slapen. Daarom ben je na een warm bad vaak loom. Volgens de universiteit van Texas kun je het beste negentig minuten voor bedtijd een warm bad nemen. De ideale temperatuur van het badwater om lekkerder te kunnen slapen, ligt rond de 40 à 41 graden.