gezonder leven tips

Wil je gezonder leven? Gebruik deze 29 supersnelle afslanktips

Om af te vallen, hoeft heus niet meteen het roer om. Juist kleine veranderingen in je eet- en leefpatroon houd je veel beter vol. Dus: pik jouw favorieten eruit en start meteen!

1. Ga voor gezonde varianten

Een gezonder leven begint vaak met gezonder eten. Eén keer per week trakteer je jezelf op de allerlekkerste snack (tip 4) en de rest van de week ga je voor gezonde varianten: verruil cornflakes voor havermout en een broodmaaltijd voor salade of soep. Inspiratie voor gezonde varianten vind je in het boek Gezond fastfood van Nora French.

2. Pannen blijven in de keuken

Met de pan op tafel schep je makkelijk vaker op, omdat het eten binnen handbereik is. Lekker op het fornuis laten staan dus.

3. Slaap voldoende

Als je moe bent, ben je sneller geneigd om een zak chips leeg te eten. Slaapgebrek triggert namelijk het hongerhormoon ghreline, een natuurlijke reactie van je lichaam om aan meer energie te komen.

4. Echt lekker

Voedingsdeskundige en health coach Fleur Voerman: “Wees niet te streng voor jezelf, óók niet in januari. Kies liever één keer per week voor je favoriete snack dan voor een gezondere, maar minder lekkere variant. Na het eten van één lekkere bonbon is je snoepbehoefte meer bevredigd dan na een halve reep semi-gezonde chocolade.

5. Kleur op je bord

Eet alle kleuren van de regenboog. Geen zuurstokkleurig snoepgoed natuurlijk, maar groenten. Elke kleur groente bevat een andere mix van belangrijke voedingsstoffen. Dus als je varieert met kleur, krijg je volop essentiële stoffen binnen. En dat boost je spijsvertering.

6. De sauna in

Twintig minuten in de sauna krikt je weerstand op, blijkt uit onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn. Je voelt je fitter en zit beter in je vel, waardoor je sneller gezonde voedingskeuzes maakt.

7. Op gevoel eten, niet met je hoofd

Door minder toegevoegde suikers te eten, eet je meer op gevoel. Suiker triggert namelijk je brein en als reactie hierop stuurt het een hongersignaal uit, waardoor je trek blijft houden. Je eet dan niet omdat je maag knort, maar omdat je ‘hoofd-honger’ hebt.

8. Train je spieren

Hoe sterker en beter je spieren getraind zijn, hoe meer calorieën je verbruikt. Versterk je spieren met korte oefeningen: wip tijdens het tandenpoetsen op je tenen op en neer voor je kuitspieren. Of druk je tijdens het theezetten op tegen het aanrecht voor je borsten schouderspieren. Het boek Microbewegingen van Eva van Zeeland staat vol beweegtips.

9. Eet vers

Kant-en-klaarmaaltijden en sauzen zijn bewerkt of bespoten. En doordat ze meestal suiker- en vetrijk zijn, wil je ervan door blijven eten.

10. Elke 2 uur bijtanken

Tijdens het afvallen komen afvalstoffen vrij en die moeten zo snel mogelijk je lichaam uit. Veel water drinken = veel plassen = goed.

11. Neem de tijd om te koken

Fleur Voerman: “Maak van koken een rustgevende handeling, door niet binnen twintig minuten een maaltijd op tafel te willen zetten. Op die manier daalt het cortisollevel in je bloed en sla je minder snel lichaamsvet op.”

12. Frisdrank als traktatie

In frisdrank en vruchtensap zitten vaak veel suikers. Drink het daarom niet als dorstlesser maar als traktatie.

13. Koud afdouchen

Dertig seconden onder de koude douche staan, activeert bruin lichaamsvet. Dit bruine vet eet als het ware je witte lichaamsvet op, waardoor je afvalt. Je leest er meer over in het boek Een koud kunstje van Wim Hof.

14. Eet niets wat niet kan rotten

Check de houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Hoe langer iets houdbaar is, hoe meer chemische conserveringsmiddelen erin zitten. Deze onnatuurlijke stoffen verstoren je spijsvertering en dat is niet goed voor een gezonder leven.

15. Ontbijt met eiwitten én gezonde vetten

Fleur Voerman: “De combinatie van eiwitten en vetten houdt je bloedsuikerspiegel in balans. Het gevolg is dat je sneller verzadigd bent en minder snel weer trek krijgt.”

Lees ook: Gezond afvallen? Zó doe je dat

16. Negeer producten met een lange ingrediëntenlijst

Hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe minder vers het product is. Dus hoe meer ‘afvalstoffen’ je binnenkrijgt. En dat belemmert de spijsvertering weer.

17. Eet van ontbijtborden

Door te eten van een klein bord, ben je geneigd minder op te scheppen.

18. Even wat minder koemelk

Koemelkproducten (kaas, melk en yoghurt) vertragen je stofwisseling, waardoor je minder calorieën verbrandt. Goede alternatieven zijn: haver- of amandelmelk (ongezoet natuurlijk!), geiten- of schapenkaas en kokosyoghurt.

19. Ga voor koolhydraten

Door het eten van goede koolhydraten (groenten, volkorencrackers, havermout, roggebrood), ben je eerder en langer verzadigd, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Perfect voor een gezonder leven.

20. Seizoensproducten

Door seizoensproducten te eten, krijg je de voedingsstoffen binnen die je in dat seizoen nodig hebt. Dat helpt de slanke lijn, omdat je met een voedingsstoffentekort emotioneel labieler bent, sneller moe en meer eetdrang kunt hebben.

21. Geef je snacks een cijfer

Van 1 tot 10 (ongezond naar gezond). Doe dit voor álles wat je eet. Zo ben je bewuster van de calorieën die je snoept. Geef ook ongezonde snacks cijfers om te bepalen of ze het waard zijn om te zondigen.

22. Skip tussendoortjes

Eet 3 hoofdmaaltijden per dag. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je minder lekkere trek krijgt. Je leest hier alles over in het boek Herstel je hormonen in 10 stappen van Vivian Reijs.

23. Voorkom die zitmarathon

Sta elke anderhalf uur even op om te bewegen. Een retourtje wc is al voldoende om de gezondheidseffecten van te lang zitten te verbeteren.

24. Beweeg ’s avonds

Door ’s avonds te trainen, schijn je gemiddeld 3% meer spiermassa te kweken en zo’n 4% extra lichaamsvet te verbranden, volgens een onderzoek van de University of Southern Mississippi.

25. Kies volvette producten

Volvette producten zijn niet of minder bewerkt, waardoor er minder chemische toevoegingen in zitten. Bovendien ben je meer verzadigd na het eten van volle yoghurt dan na magere yoghurt.

26. Vaker kauwen

Minimaal 20 keer kauwen per hap bevordert je spijsvertering. En door goed te kauwen, krijg je sneller een verzadigd gevoel. Win-win voor een gezonder leven!

27. Eenpansgerechten afwisselen met tapas

Fleur Voerman: “Met een eenpansgerecht ben je sneller geneigd meer te eten. Als je een paar bijgerechten hebt, eet je langzamer en kies je bewuster. Maar zet ook weer niet de hele tafel vol, want dat nodigt uit om alles te proeven en dus te veel te eten. Houd het bij drie bijgerechten.

28. Superfoods zijn niet heilig

Wat voor de ene persoon goed is, kan voor een ander averechts werken. Dat geldt ook voor superfoods. Voel je je moe of opgeblazen na het eten? Of blijf je trek houden? Dan heb je iets gegeten wat minder goed is voor jouw lichaam.

29. Ontspan je gezicht

Langdurige stress is killing voor de slanke lijn. Dit komt door het hoge stresshormoonlevel cortisol, dat de vetopslag stimuleert. Snel ontspannen doe je door de spieren in je gezicht te ontspannen. Je lichaam gaat daardoor automatisch ook in de relaxstand.

Met deze tips heb jij voordat je het weet een gezonder leven!

Tip van Vriendin

Ontdek hoe je met HELP, ik kan het niet laten! van Sana-coach en diëtiste Trees Peersman de strijd tegen snoepdrang aangaat. Dit boek onthult de onderliggende patronen van je eetgedrag en biedt praktische oplossingen om emo-eten en eetbuien aan te pakken. Leer gezond genieten zonder terug te vallen in oude gewoontes. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: 20 tips om af te vallen zónder een dieet te hoeven volgen

Foto: Getty Images

Trees Peersman, Sandra Bekkari