Placeholder

6 tips voor media en je kind

Waar moet je op (blijven) letten? Vanaf morgen, 20 november, begint de Week van de Mediawijsheid. Een mooi moment om bij dit onderwerp stil te staan.

Waar moet je op (blijven) letten? Vanaf morgen, 20 november, begint de Week van de Mediawijsheid. Een mooi moment om bij dit onderwerp stil te staan.

1. De social mediaprofielen van je kind
Hoe zijn de profielen ingesteld? Leg je kind uit dat de pagina beter niet op ‘openbaar’ kan staan. Zo blijft bijvoorbeeld het Instagram account van je kind beschermt en kunnen de foto’s niet zomaar verspreid worden.

2. Nieuwe vrienden
Let op of je kind vrienden toevoegt die hij of zij ook echt kent. Zo kun je kind voorkomen dat verkeerde personen met nare bedoelingen toenadering zoeken.

3. Wat post jij?
Ook jij bent actief op social media. Onthoud dat de foto’s die jij plaatst ook het imago van je kind kunnen beïnvloeden. Vindt je kind dat goed? Overleg met je kind welke informatie of foto’s je online zet. Ook kun je afspraken maken met je oppas. Ook de oppas kan een ‘grappig’ moment vastleggen, terwijl je kind dit liever niet over 5 jaar wilt terugzien.

4. De verspreiding van foto’s en video’s
Leg je kind uit wat er kan gebeuren met schadelijke selfies of video's. Foto’s en video’s worden zo snel verspreid, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal van het internet af te krijgen.

5. Google de naam van je kind
Doe dit samen met je kind. Het is de bedoeling dat je kind zich bewust wordt van mediawijsheid. Het is niet de bedoeling dat je je kind steeds controleert. Als je samen zijn of haar naam opzoekt, wordt het snel duidelijk hoeveel informatie er eigenlijk over je kind online staat.

6. Bekijk deze video:

Deze video is geproduceerd door Big Shots, in opdracht van Mediawijzer.net.

Meer weten? 

Download dan deze gratis brochure.