Geen categorie

Zouden scholieren een vak op lager niveau mogen volgen?

Het zou best wat schelen in de onzekerheid van het kind. Hoe vaak komt het wel niet voor dat er eigenlijk één vak is waar jouw kind over struikelt? Waar ze pijn in hun buik van krijgen wanneer er weer geleerd moet worden voor die ene toets?

Uitblinken
De Tweede Kamer ziet een oplossing voor dit probleem. Eerder kwam de Kamer al met het idee om het mogelijk te maken om een vak op een hoger niveau te doen. Het zou er dan op neer komen dat een havo leerling  met een wiskundeknobbel dit vak op vwo niveau doet. Volgens Staatssecretaris Dekker is dit hét moment waar scholieren kunnen uitblinken en waarbij je kunt aantonen dat je als Havist best naar de Universiteit kunt. Op deze manier spreekt men van een maatwerkdiploma en daar ziet de Kamer wel wat in.

Twee kanten op
Maar D66 en GroenLinks zijn van mening dat dit ook andersom moet kunnen. Waarom krijgen scholieren alleen de kans om uit te blinken, wanneer je er ook voor kunt kiezen om bij een bepaald vak een stapje terug te nemen. Als scholier heb je dan de mogelijkheid om een struikel vak nét iets makkelijker te maken. Volgens PVDA en VVD moet het daarom ook bij één vak blijven. Het is aan de scholier om het juiste vak te kiezen. 

Maatwerk is meer
Dekker ziet dit helaas niet zitten, volgens hem is de enige weg voor het maatwerkdiploma om het aan te bieden voor de uitblinkers. Maar waarom? Andrej Josic, voorzitter van de scholierenvakbond LAKS is het niet eens met Dekker. Maatwerk is volgens hem méér dan alleen vakken volgen op een hoger niveau. Op deze manier wordt er alleen maar een kans geboden aan scholieren om te excelleren. Is dit waar het állemaal om draait?

Wat vinden jullie hiervan? Zou het mogelijk moeten zijn voor je kind om een vak te mogen volgen op lager niveau? Of moet het alleen een mogelijkheid zijn voor uitblinkers? 

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Silvietje

Had dat 10 jaar geleden ingevoerd, dan had ik toch m’n vwo kunnen halen.Alleen vanwege wiskunde moest ik terug naar de havo :$

Beantwoorden

Instagram